2024. április 26., péntek

Alkotásra ösztönző közeg

A Nagykikindai Népmúzeumban megnyitották az Olaszországi ihletés című kiállítást

A Nagykikindai Népmúzeumban csütörtökön este ünnepélyesen megnyitották az Olaszországi ihletés című kiállítást, amelynek kivitelezője az újvidéki Matica srpska Galéria. A kiállítást a szerb–olasz kulturális és művészeti kötelékeknek szentelik, vagyis azoknak a szerb művészeknek, akik a nagy múltú olaszországi művészeti hagyományokban találtak példaképet munkájukhoz. A megnyitón a nagyszámú érdeklődő mellett jelen volt Mladen Bogdan, a városi képviselő-testület elnöke, Valentina Mickovski, a városi tanács oktatásért és kultúráért felelős tagja, valamint Diana Jakšić Kiurski alpolgármester, aki megnyitotta a tárlatot.
– A kiállítás bemutatja, hogy milyen hatással lehet az egyénre a másik nemzet kultúrája, és azt, hogy egy ország mennyire erős inspirációként szolgálhatott régiónk azon művészeinek, akiknek lehetőségük volt megismerkedni Olaszország kulturális örökségével. Nem véletlen, hogy Olaszországról van szó, hiszen tudjuk, hogy a reneszánsz művészet bölcsőjeként milyen gazdag kulturális és történelmi örökségekben – mondta alkalmi beszédében Diana Jakšić Kiurski.
A tárlat olyan alkotásokat tartalmaz, amelyeket a szerb festők olaszországi tartózkodásuk alatt készítettek. Táj- és emberábrázolások ezek, illetve a reneszánsz nagyok elméleti értekezései által ihletett kompozíciók.
– Művészetünket a tágabb európai kontextusban próbáljuk bemutatni, és ebben az értelemben komplexebben, rétegzettebben látjuk művészetünket. Azért jött létre ez a kiállítás, mert általános volt az a vélekedés, hogy az olasz művészet közvetlenül nem hatott a szerb festőkre, de nekünk úgy tűnik, hogy az olasz kultúra igenis nyomot hagyott, közvetve és számos más lehetőség révén is – mondta dr. Tijana Palkovljevic Bugarski, a Matica srpska Galéria igazgatója felszólalásában.
A kiállítást először 2019-ben mutatták be a belgrádi Olasz Kulturális Intézetben, az Olaszország és Szerbia közötti diplomáciai kapcsolatok 140. évfordulója alkalmából, mesélte Stanislava Jovanović Mindić, a kiállítás kurátora.
A kiállítást augusztus 15-éig lehet megtekinteni a Nagykikindai Népmúzeum galériájában.