2024. április 26., péntek

Komposztálással a környezetvédelemért

Csaknem ezer tonna növényi hulladékot dolgoznak fel évente Újvidéken

A szakértők többsége szerint a Városi Kertészet Közvállalat keretében működő komposztáló üzemrészleg a legkorszerűbb, ilyen jellegű létesítmény Szerbiában, minden évben 970 tonnányi növényi eredetű hulladékot dolgoznak fel itt.

Tavaly márciustól áprilisig 308 tonna füvet és 177 tonna avart gyűjtöttek be, az év többi hónapja során további 489 tonna ágat, gallyat és egyéb, fa alapanyagú hulladékot hordtak ide a teherautók. Az újvidéki kompsztáló üzemet nyitották meg elsőként az országban, az ide beérkező hulladék feldolgozásával zöldebbé tehető városunk.

– Korszerű üzemünk egyedülállónak számít Szerbiában, megépítését a városi önkormányzat és a német GIZ gazdaságfejlesztő ügynökség finanszírozták. Környezetvédelmi elképzelésünknek köszönhetően zöldebbé tesszük Újvidéket, a folyamat jelentős pénzmegtakarítást eredményez. Városunkban 550 hektárnyi terület számít zöldnek, a feldolgozandó biomasszát – lekaszált füvet, avart, beteg, sérült, kiszáradt faágakat stb. – erről a területről gyűjtjük be. Régebben a felsorolt bioanyag a városi szeméttelepre került, most, az üzem megnyitása óta ez a komposzt alapanyagát képezi. Azt a növényi eredetű hulladékot, amely nem alkalmas komposztálásra, környezetbarát fűtőanyagként hasznosítjuk. A komposztálási folyamat nem szennyezi a környezetet, a korszerű technológiának köszönhetően, a végterméket városunk zöldesítésére használjuk fel – magyarázta csütörtökön Miloš Egić, a Városi Kertészet Közvállalat igazgatója.

Nemrégiben Srđan Kolaković professzor, a Műszaki Kar dékánja is felhívta a figyelmet a komposztálás jelentőségére: – Az újvidéki komposztáló üzem kiváló példát mutat az egész régió számára. Örülünk annak, hogy egy ilyen projekt pont Újvidéken valósult meg, jó példa ez arra, hogy miként működhet együtt sikeresen a környezetvédelem javításán a tudomány, az önkormányzat és egy közvállalat. Javasolni fogjuk, hogy a többi, szerbiai város is kövesse Újvidék példáját – üzente a dékán.

A humuszgyártó üzemrészleg megépítésére a városi kasszából 40 millió dinárt fordítottak, a német tőkerészesedés nagyjából 400 ezer euró volt. A berendezések egy komposztálási ciklusban 350-400 köbméter humuszt képesek előállítani, ezt az anyagot hordják szét városszerte, virágágyások feltöltésére, facsemeték, bokortövek ültetésekor hasznosítják.