2024. március 29., péntek

Egy szőnyegen Magyarkanizsa és Kishegyes

Nagy dobásra készül a két község

A Vajdasági Birkózóakadémia még alig tárta ki kapuit, máris hatalmas sikerekkel büszkélkedhet. A rengeteg érem, serleg, hazai és nemzetközi kiváló eredmények bizonyítják a birkózópalánták rátermettségét, akiknek tehetségük és kitartásuk mellé első rangú szakemberek edzése és nem mellesleg a legjobb körülmények közti felkészülés is adott. Mindezt a magyarkanizsai székhelyű akadémián valósíthatják meg azok a lányok és fiúk, akik a birkózósportot választják élethivatásukká. Azzal a nem titkolt szándékkal alapították meg a birkózóakadémiát, hogy Vajdaság-szerte felkarolják és kineveljék a jövő legjobb sportolóit, akik a szőnyegen mérik össze erejüket. Most Kishegyes község is csatlakozik az utánpótlás megteremtéséhez, ugyanis az akadémiával együttműködve ott is birkózóklub alakul, erre már nagy szükség volt. A három települést magába foglaló Kishegyes községhez a névadó mellett Szikics és Bácsfeketehegy tartozik, ahol mindeddig a néptánc és a népdal volt a meghatározó, és ez a paletta látszik most bővülni az együttműködésnek köszönhetően.

A közös projekt mindenkinek a javára válhat, az akadémia tagsága majd bővülhet azokkal a gyerekekkel, akik most még általános iskolások, a három falu sportélete újra fellendül, a munka pedig már egy szempillantás múlva be is indul.

A Kishegyes községi gyerekek remélhetőleg ősztől meg is kezdhetik a munkát szülőfalujukban (Gergely Árpád felvétele)

A Kishegyes községi gyerekek remélhetőleg ősztől meg is kezdhetik a munkát szülőfalujukban (Gergely Árpád felvétele)

Sárközi István, Kishegyes község képviselő-testületének elnöke, Bálint Zoltán, a birkózóakadémia igazgatója és Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség kishegyesi helyi szervezetének elnöke már a megvalósítás fázisáról tájékoztattak ma Magyarkanizsán. Juhász Bálint az új kezdeményezés kapcsán elmondta, hogy az ötlet nem légből kapott és megalapozatlan, bár nem biztos, hogy még mindig él a köztudatban, de a birkózásnak a kishegyesi községben nagy hagyománya volt.

– Egészen a hetvenes-nyolcvanas évekhez kell visszanyúlnunk, amikor kis község létére is eredményes volt a birkózósport ezen a területen, amit a kétezres évek elején megpróbáltak újjáéleszteni. A fiatalokra alapozva újra sikerült ebbe a sportágba életet lehelni, és a versenyzésig is eljutni minden kategóriában, de ez mára sajnos megkopott, sőt szinte teljesen elhalt – mesélte Juhász Bálint, aki kifejtette, hogy a vajdasági magyar közösség életében új színfoltot, új lehetőséget és perspektívát jelent a birkózóakadémia, mely a Kishegyes községben lévő lehetőségek kiaknázását is zászlajára tűzte, nagy örömükre. – A fiataloknak lehetőséget kell adni a megmutatkozásra és a fejlődésre. Ha lehetőséget teremtünk, az eredmény sem marad el, ez már bebizonyosodott, hiszen elég csak Világos Adrianára vagy Bácsi Virágra gondolni, akik nagy sikert tudhatnak magukénak, vagy a Dombos Asztaliteniszklubra, mely az országos elit ligában is versenyez, ugyanakkor labdarúgásban is kiválóak a kishegyesiek – emelte ki Juhász Bálint, és hangsúlyozta, hogy a birkózóakadémiával való együttműködésre is nagy várakozással tekintenek. – Szeretnénk bemutatókat szervezni, felkelteni a gyerekek érdeklődését, elhozni őket az akadémiára – magyarázta, és kitért arra a nem titkolt szándékra is, hogy Kishegyes községnek saját versenyzői legyenek majd. – Az akadémia támogatását élvezzük nemcsak sportszerek, hanem edző tekintetében is, és reméljük, hogy a jövőben majd a legtehetségesebbjeink a magyarkanizsai klub színeiben országos bajnokságokon és külföldi versenyeken vesznek részt. Ha csak addig is eljutunk, hogy több tíz gyermek aktívan tölti a szabadidejét, és sportol, akkor már nyert ügyünk van – emelte ki Juhász Bálint.

Az együttműködésből mindenki nyerhet (Gergely Árpád felvétele)

Az együttműködésből mindenki nyerhet (Gergely Árpád felvétele)

A Kishegyes községbeli gyerekek elsőtől nyolcadik osztályig már remélhetőleg ősztől meg is kezdhetik a munkát szülőfalujukban. A bemutatkozó edzéseket, a kedvcsinálókat már egy-két héten belül meg is kezdik az említett falvak általános iskoláiban. A gyerekek saját szemükkel láthatják majd az akadémiát is, hisz az érdeklődőket el is hozzák Magyarkanizsára, a gyönyörűen felszerelt, minden igényt kielégítő, szemnek is tetszetős épületbe. Az együttműködés Bálint Zoltán szerint is gyümölcsöző lehet.

– A birkózóakadémia az egész vajdasági magyar közegnek és sporttársadalomnak épült, és egyik feladata az itthon maradás elősegítése. A gyerekeknek megfelelő sportolási lehetőséget biztosítunk, támogatjuk az egyesületek munkáját, és az akadémiai tagság is majd célként szerepelhet előttük. Az utánpótlás időben való felkarolására is gondolnunk kell, amiben már van tapasztalatunk, nagy örömünkre. Az akadémia bábáskodott a martonosi birkózóegyesület létrehozásában is, ami kitűnően működik, a következő lépés pedig Kishegyes! A már ott meglévő alapokra könnyű lesz házat építeni, nem ismeretlen a községben a birkózósport, ezért remélhetőleg nagy lesz az érdeklődés. A hozzájárulásunk a leendő új egyesületek számára eszközökben is megmutatkozik, sőt a helybeli, képzett fiatalok továbbképzését is vállaljuk, ami a szakmai szempontot illeti. Terveink között szerepel még más községekben is terjeszkedni, ezzel is szélesítve saját bázisunkat. Tavaly huszonhárom lakóval kezdtük meg a működést, idén pedig biztos, hogy legalább harmincan leszünk – mondta Bálint Zoltán.

Az akadémiáról több környékbeli középiskolába viszik a diákokat tanulni, akik Magyarkanizsán oly sikeresen edzenek, hogy vannak, akik épp most küzdenek az Európa-bajnokság döntőjébe való jutásáért, míg más a bronzéremért lép a szőnyegre. A lehetőség adott Magyarkanizsán, és ebbe be is lehet kapcsolódni idejekorán, példa erre most Kishegyes község.