2024. április 27., szombat
NEMZETEK LIGÁJA

„Számolni kell velünk”

Villámrajt után magyar döntetlen Németország ellen – Féltávnál csoportmásodik a Rossi-legénység – Továbbra is nyeretlen a világbajnoki címvédő

Újabb emlékezetes teljesítményen van túl a magyar válogatott. A Nemzetek Ligája A divíziós csoportjának féltávjánál már bátran összegezhető a vélemény, hogy Marco Rossi legénysége nemcsak hogy becsületesen helytáll az európai foci gigászaival szemben, hanem minőségi játékkal mutatkozik be, hiszen ismét pontot szerzett, ezúttal Németország ellen.

A Puskás Arénában tömött lelátók előtt igazi villámrajtot vettek a csapatok, hiszen már alig több, mint öt perc után felrobbanhatott a hangulat: a jobb szélen (a később is rendre veszélyesen felfutó) Fiola Attila iramodott el, és tökéletesen kanyarított Sallai Roland fejére, akinek a bólintását még kiütötte Manuer Neuer, ám a német kapusfenomén ezután már tehetetlen volt, hiszen a kipattanóra Nagy Zsolt csapott le, aki kevés teketóriázás után a felső léc alá bombázott, élete első válogatottgólját szerezve. Sajnos azonban nem örülhettek sokáig a magyarok a látványos találatnak, percekkel később ugyanis egalizált a Nationalelf, amikor Jonas Hofmann csapott le a kirohanó Gulácsi Péter előtt Nico Schlotterbeck mélyről felívelt labdájára, és miután elpöckölte a játékszert a magyar hálóőr mellett, az üres kapuval már nem volt nehéz dolga.

A gyors gólváltást követően valamicskét lenyugodtak a kedélyek, bár helyzetek mindkét oldalon adódtak, Fiola lövésénél újra Neuernek kellett nagyot nyújtózkodnia a félidő hajrájában, és Gulácsi sem maradt munka nélkül. A második félidőben mindkét szövetségi kapitány, Rossi és Hansi Flick is többet cserélt, valamelyest átalakítva a felállásokat, így Thomas Müller klasszisát is megcsodálhatták a hazai szurkolók, ám újabb találat már nem esett a Puskásban. Érdemes viszont kiemelni, hogy ugyan az utolsó percekben inkább a magyar kapu előtt zajlott a játék, a védelem állta a sarat, és a három ponthoz a piros mezesek jártak közelebb, hiszen több alkalommal is szükség volt Neuer hárításaira, elsősorban a becserélt Gazdag Dávid léc alá tartó bombájánál vagy Ádám Martin fejesénél. Az eredmény azonban nem változott, így újabb értékes pont került a magyar zsákba – a németek sorrendben harmadik 1:1-es eredményükkel már nem lehettek ennyire elégedettek, ahogy arra például a Kicker magazin is felhívta a figyelmet, amely lapnak a tudósítója egyenesen arról írt, hogy a Nationalelfnek volt szüksége szerencsére a budapesti pontszerzéshez.

A lefújás utáni értékelésében Marco Rossi kiemelte, tanítványai ismét bizonyították, hogy nem engednek a nyomásnak, a játékosai mindent beleadtak, és mindent kiadtak magukból. „Mindenki a tőle telhető legtöbbet tette meg, taktikailag keveset hibáztunk. Számítottunk rá, hogy a németeknél lesz többet a labda, erre készültünk, ezért tartottuk magasan a védekezést, ebből sajnos kaptunk egy gólt” – nyilatkozta a kapitány, hangsúlyozva, minden egyes játékosára, valamint a szakmai stáb tagjaira is nagyon büszke, és mindenkinek hálával tartozik, mert május 23. óta mindannyian éjjel-nappal dolgoznak. „Mindig magasabbra tesszük azt a bizonyos lécet. A játékosainknak még nyilvánvalóan fejlődniük kell, hogy minden egyes meccsen felvegyék a versenyt a legnagyobb világsztárokkal, meg kell érnünk ehhez a szinthez, de jó úton haladunk. Reméljük, hogy Angliából is el fogunk hozni majd egy vagy több pontot, ez lesz a célunk” – folytatta az olasz szakvezető a holnapi, wolverhamptoni találkozóra utalva, amellyel lezárul a NL négymeccses „ablaka”.

Hansi Flick német szövetségi kapitány először a Puskás Arénát és a szurkolók által teremtett hangulatot dicsérte. Úgy vélte, nem sikerült végrehajtaniuk mindazt, amit előzetesen elterveztek. „A magyarok jól csinálták, amit csináltak, nekünk az Anglia elleni meccs után ez a találkozó nem jött jól a kemény, nehezen legyőzhető, jól szervezett rivális vendégeként” – mondta.

„A csapat kvalitásai miatt mindenki reménykedett ebben – értékelte a magyar csapat eddigi sorozatbeli teljesítményét Sallai Roland. – Persze nem ez volt a papírforma, de az utóbbi mérkőzéseken olyan teljesítményt tettünk le az asztalra, amivel megmutattuk a nagycsapatoknak, hogy számolni kell velünk” – tette hozzá a Freiburg légiósa. A gólnál nagy szerepet vállaló Fiola Attila szerint a csapat nem lehet elégedetlen az egy ponttal. „Az elmúlt három meccsen a kompaktsággal, a csapategységgel vettük fel a versenyt a németekkel, az olaszokkal és az angolokkal. A támadójátékunk egyre hatékonyabban működik, és a védekezésünk is rendben van. Próbáljuk a következő három meccsen is megnehezíteni a dolgukat, pontokat szeretnénk szerezni” – magyarázta a jobbszélső, míg az első válogatottgólját szerző Nagy Zsolt a meghatódottságtól kevés szót tudott mondani a kamerák előtt. „Minden lepörgött előttem a gólnál, a 2019-es válogatottba kerülésem, a mélypontok, minden. Szóval nagy öröm volt.”

Nagy Zsolt látványos módon írta be magát a magyar válogatott gólszerzői közé (Fotó: MTI)

Nagy Zsolt látványos módon írta be magát a magyar válogatott gólszerzői közé (Fotó: MTI)

A csoport másik, angol–olasz mérkőzésén nem született gól, így továbbra is teljesen kiegyenlített a versenyfutás, amelyben a magyarok egyetlen pontra követik az élen álló olaszokat.

Budapest: Magyarország–Németország 1:1 (1:1)

Puskás Aréna, 67.000 néző, vezette: José María Sánchez (spanyol). Gólszerzők: Nagy Zsolt a 6., illetve Hofmann a 9. percben.
Magyarország: Gulácsi – Szalai A., Orbán, Lang – Nagy Zs. (Nego, 69.), Styles (Vécsei, 87.), Nagy Á., Fiola – Szoboszlai, Sallai (Gazdag, 75.), Szalai Á. (Ádám, 69.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.
Németország: Neuer – Schlotterbeck, Süle, Kehrer – Raum, Kimmich, Goretzka (Gündoğan, 69.), Hofmann (Nmecha, 85.) – Musiala (Brandt, 78.), Havertz (Adeyemi, 85.), Werner (Müller, 78.). Szövetségi kapitány: Hans-Dieter Flick.

A legmagasabb divízióban továbbra is nyeretlen Franciaország, a vb-címvédő Ausztriában egyetlen pontot szerzett, és sereghajtó a csoportjában. A szombati napon egyébként a magyar csoport mellett további két döntetlen született, Wales a hajrában mentett pontot a belgákkal szemben, Lengyelország pedig megőrizte az „ikszet” Hollandiában azzal, hogy a hosszabbításban Depay a kapufára lőtt egy tizenegyest.

Szemmel láthatóan nem tört meg lelkiekben Ukrajna együttese, miután az utolsó pillanatban, a Wales elleni selejtezőn lemaradt Katarról. A háború sújtotta nemzet a vb-kvalifikáció miatt (a skótokhoz hasonlóan) a Nemzetek Ligájában a többieknél valamivel később kezdett, de máris a torna B divíziós csoportjának élére ugrott, miután második mérkőzését is megnyerte. Az ukránok a dublini diadal után első „hazai” meccsüket játszották a kvartett leggyengébbjével, Örményországgal a lengyelországi Łódźban, ahol nagy mezőnyfölényben járatták a labdát, ám első góljukra egészen a 61. percig várni kellett, amikor Malinovszki kapott labdát a bizonytalan örmények tizenhatosának magasságában, és ballal pontos lövést vágott a jobb alsóba. A megkönnyebbült csapat ezek után sem hagyott alább a nyomással, ami ki is fizetődött, amikor Karavajev futott fel remekül a jobb szélen egy félkontránál, és bal lábbal a háló hosszú oldalába pofozta a játékszert (77.). A végeredmény a 84. percben alakult ki, amikor az örmény védelem végzetes hibájakor Mikolenko csapott le a labdára, és közelről talált be.

Ukrajna eddig hibátlan mérleggel áll a Nemzetek Ligájában (Fotó: Beta/AP)

Ukrajna eddig hibátlan mérleggel áll a Nemzetek Ligájában (Fotó: Beta/AP)

A C divízióban továbbra is Kazahsztán teljesítménye számít a legnagyobb meglepetésnek, hiszen a csoportküzdelmek féltávjánál Szlovákia előtt élen áll a keleti gárda. A kazahok a harmadik fordulóban Fehéroroszországgal csaptak össze – az UEFA háborús szankciói miatt Minszk helyett Újvidéken játssza hazai találkozóit a fehérorosz csapat. A kazahok korán vezetést szereztek Ajmbetov fejesével, és csak a hajrában kapituláltak Malkevics hasonló gólja révén.

A kazahokat a csoport favoritjának tartott Szlovákia egyetlen pont lemaradással üldözi, miután behúzta a kötelezőt Azerbajdzsánban. Az azért nem volt túl biztató a szlovákok számára, hogy a hatalmas mezőnyfölényben játszott meccsen csak a 81. percben tudták megtörni a jeget Weiss góljával.

Hibátlan maradt a D divízióban Lettország, amely hátrányból nyert Moldovában, így féltávnál remek kilátásokkal rendelkezik a csoportgyőzelem és a feljutás tekintetében.

Eredmények, 3. forduló, A divízió, 1. csoport: Ausztria–Franciaország 1:1, Dánia–Horvátország 0:1.

1. Dánia

3

2

0

1

4:3

6

2. Ausztria

3

1

1

1

5:3

4

3. Horvátország

3

1

1

1

2:4

4

4. Franciaország

3

0

2

1

3:4

2

A következő fordulóban (ma): Dánia–Ausztria, Franciaország–Horvátország.

3. csoport: Anglia–Olaszország 0:0, Magyarország–Németország 1:1.

1. Olaszország

3

1

2

0

3:2

5

2. Magyarország

3

1

1

1

3:3

4

3. Németország

3

0

3

0

3:3

3

4. Anglia

3

0

2

1

1:2

2

A következő fordulóban (holnap): Anglia–Magyarország, Németország–Olaszország.

4. csoport: Hollandia–Lengyelország 2:2, Wales–Belgium 1:1.

1. Hollandia

3

2

1

0

8:4

7

2. Belgium

3

1

1

1

8:6

4

3. Lengyelország

3

1

1

1

5:9

4

4. Wales

3

0

1

2

3:5

1

A következő fordulóban (holnap): Hollandia–Wales, Lengyelország–Belgium.

B divízió, 1. csoport: Ukrajna–Örményország 3:0, Írország–Skócia 3:0.

1. Ukrajna

2

2

0

0

4:0

6

2. Írország

3

1

0

2

3:2

3

3. Skócia

2

1

0

1

2:3

3

4. Örményország

3

1

0

2

1:5

3

A következő fordulóban (holnap): Örményország–Skócia, Ukrajna–Írország.

2. csoport: Albánia–Izrael 1:2.

1. Izrael

2

1

1

0

4:3

4

2. Izland

2

0

2

0

3:3

2

3. Albánia

2

0

1

1

2:3

1

4. Oroszország

0

0

0

0

0:0

0

A következő fordulóban (ma): Izland–Izrael.

3. csoport: Montenegró–Bosznia-Hercegovina 1:1, Románia–Finnország 1:0.

1. Bosznia-Hercegovina

3

1

2

0

3:2

5

2. Finnország

3

1

1

1

3:2

4

3. Montenegró

3

1

1

1

3:3

4

4. Románia

3

1

0

2

1:3

3

A következő fordulóban (holnap): Bosznia-Hercegovina–Finnország, Románia–Montenegró.

C divízió, 1. csoport: Feröer szigetek–Litvánia 2:1, Luxemburg–Törökország 0:2.

1. Törökország

3

3

0

0

12:0

9

2. Luxemburg

3

2

0

1

3:2

6

3. Feröer szigetek

3

1

0

2

2:6

3

4. Litvánia

3

0

0

3

1:10

0

A következő fordulóban (holnap): Luxemburg–Feröer szigetek, Törökország–Litvánia.

3. csoport: Azerbajdzsán–Szlovákia 0:1, Fehéroroszország–Kazahsztán 1:1.

1. Kazahsztán

3

2

1

0

4:1

7

2. Szlovákia

3

2

0

1

2:1

6

3. Fehéroroszország

3

0

2

1

1:2

2

4. Azerbajdzsán

3

0

1

2

0:3

1

A következő fordulóban (ma): Kazahsztán–Szlovákia, Azerbajdzsán–Fehéroroszország.

D divízió, 1. csoport: Moldova–Lettország 2:4, Andorra–Liechtenstein 2:1.

1. Lettország

3

3

0

0

8:2

9

2. Moldova

3

1

1

1

4:4

4

3. Andorra

3

1

1

1

2:4

4

4. Liechtenstein

3

0

0

3

1:5

0

A következő fordulóban (holnap): Moldova–Andorra, Liechtenstein–Lettország.

Nyitókép: Nagy Zsolt látványos módon írta be magát a magyar válogatott gólszerzői közé (Fotó: MTI)