2024. április 26., péntek

Messze még az uniós tagság

Volodimir Zelenskij egyre küzd Ukrajna tagjelölti státusáért – Harctéri és háttéresemények

Tovább tartanak Ukrajnában a keleti fronton az összetűzések, az ukránok pedig mind nagyobb emberveszteséget szenvednek, naponta 150–200-an halnak meg közülük. Eközben a britek meg szeretnék menteni a halálra ítélt két katonájukat, mások pedig Ukrajna uniós tagjelöltségéről tárgyalnak.

A csak orosz részről elismert „Luhanszki Népköztársaság” moszkvai nagykövete azt közölte, hogy a távozás feltételeiről próbálnak meg tárgyalni a szereverdonyecki Azot vegyi üzemben körülzárt ukrán erők, de értésükre adták, hogy feltétel nélkül kell letenniük a fegyvert. Az ukrán katonák gondolkodási időt kértek, miközben a visszavonulási útvonalaikat elvágták. A vegyi üzemben polgári lakosok is vannak, de számuk nem ismert.

A harcok tovább folynak Szeverodoneckért, amely felett az oroszok igyekeznek teljes ellenőrzést kialakítani. A Donyeck megyei Mariupolban kolerajárvány terjed. A városban régóta nincs sem áram, sem ivóvíz.

Eközben szombaton Kijevbe látogatott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelméről tárgyaljon. A találkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az uniós tagjelölti státus megajánlása hazája számára történelmi pillanat lenne Európának. Ursula von der Leyen előtte megerősítette neki azt a várakozást, hogy a bizottság pénteken dönt a státus megajánlásáról. Ismét hangsúlyozta, hogy pozitív válasz esetén is Ukrajna előtt még nagyon hosszú út áll, meg kell erősítenie a jogállami voltát, amelyhez reformok kellenek és például nehéz küzdelem a korrupció ellen.

Karl Nehammer osztrák kancellár pénteki észtországi látogatásán arról beszélt, hogy ha Ukrajna tagjelölti státust kap, akkor ugyanennek kell vonatkoznia a Nyugat-Balkán országaira és a Moldovai Köztársaságra. Az észt hivatali partnere, Kaja Kallas szintén azt mondta, hogy egy közös csatlakozási folyamatot támogat. Felhívta azonban a figyelmet a lehetőség megragadásának fontosságára, amíg az ukrajnai politikai erők hajlandók a kényes reformok végrehajtására. Mint mondta, a lehetőség talán csak rövid ideig áll fenn, később viták alakulhatnak ki, és mindez jóval nehezebbé válhat.

Tovább tartanak a próbálkozások a halálra ítélt két brit állampolgár „kimentésére”. Ukrajna ígéretet tett arra, hogy előnyben részesíti a „Donyecki Népköztársaság” legfelsőbb bírósága által halálra ítélt két brit állampolgárt, ha sikerül további fogolycserékről megállapodni Oroszországgal. Ismeretes, hogy a 28 éves Aiden Aslint és a 48 esztendős Shaun Pinnert azzal vádolták, hogy zsoldosként harcoltak ukrán fegyveres alakulatokban a „Donyecki Népköztársaság” államrendjének megdöntéséért. Ugyanezen vád alapján a donyecki bíróság halálra ítélt egy Szaaudun Brahim nevű marokkói állampolgárt is.

Robert Jenrick, annak a nagy-britanniai választókörzetnek az alsóházi képviselője, ahol Aslin családja él, a BBC brit közszolgálati televíziónak kijelentette: a két brit állampolgár nem zsoldos, hanem személyes okokból él Ukrajnában, ahová még az Oroszország indította háború előtt költöztek, és ott csatlakoztak az ukrán fegyveres erőkhöz. Így hadifoglyokként kell őket kezelni, és az első adandó alkalommal vissza kell őket juttatni Ukrajnába. Ehelyett egy kirakatper végén halálra ítélték őket.

A hétvégi események közé tartozik, hogy Oroszország gyakran sikeresen küzdi le az ellene foganatosított büntetőintézkedéseket: új névvel, logóval és tulajdonossal, de lényegében változatlan étlappal kezdtek vasárnap kinyitni az egykor a McDonald’s-lánchoz tartozó éttermek. A McDonald’s-nak mintegy 62 ezer alkalmazottja volt Oroszországban.