2024. április 26., péntek

Akiket a sors nem kímél

Embertelen körülmények között él egy bácsfeketehegyi nagymama és unokája – A nagymama attól fél, hogy elveszik tőle a gyermeket

Bácsfeketehegyen a Temető utcában található Dudás Valéria háza, amelyben egyedül neveli unokáját, Katalint. Édesanyja nem igazán akarta Katát, de a kislány végül megszületett. Kezdetektől fogva a nagyanyáéknál éltek, és mindössze másfél hónapos volt, amikor az édesanyja elköltözött. Azóta hat év telt el, az édesanya hol visszajött, hol ismét elment, de a kis Katáról folyamatosan a nagyanyja gondoskodott. Valéria teljesen egyedül neveli az unokáját, csak két másik lánya, Júlia és Veronika segítségére számíthat. Ők ruhával és élelmiszerrel támogatják őket, emellett felhasználói a népkonyhaprogramnak, valamint ideiglenes segélyt kapnak. Valéria szomorún osztotta meg velünk, hogy a nevelőszülők több pénzt kapnak, mint ő, aki egyedül neveli a saját unokáját.

A nagymama és az unoka helyzete az idén még rosszabbra fordult, ugyanis ledőlt a házuk kéménye, és beszakította a tetőt. A régi építésű, vert falú ház még áll, de a csapadék beesik, kimosva a falakat, és félő, hogy azok nem bírják sokáig, és bedőlnek. Az így is nehéz helyzetet tovább nehezítette, hogy Kata apja, aki sohasem törődött a lánnyal, most hivatalosan is lemondott róla. Valéria most attól retteg, hogy elveszik tőle a kislányt. A rossz lakhatási körülmények miatt erre sajnos valós esély van, de úgy tűnik, hogy ez a probléma megoldódik. A nagymama Kishegyes község önkormányzatához fordult segítségért, hogy megfelelő körülményeket biztosítson unokája számára. Az önkormányzattól pozitív választ kapott, és az önkormányzat is megerősítette számukra, hogy egy szolgálati lakást fog biztosítani Valéria és Kata részére, ahol méltó körülmények között élhetnek. Információink szerint az új lakásba nagyon hamar beköltözhetnek.

Kata és Valéria nagyi (Lakatos János felvétele)

Kata és Valéria nagyi (Lakatos János felvétele)

A nagymama elmondta, hogy ez nagyon sokat jelent neki, és hálás az önkormányzatnak a segítségért, mert reménytelen helyzetéből nem látta a kifelé vezető utat. Viszont a veszély, hogy elveszik tőle az unokát, továbbra is fennáll, mivel nincs állandó jövedelemforrása. Valéria szeretne hivatalosan is a kislány gyámja lenni, hogy ő nevelhesse tovább. Már négy gyereket felnevelt, így komoly tapasztalata van, és Kata számára is fontos lenne, hogy olyanokkal maradjon, akik szeretik, és törődnek vele. A kislány óvodába jár, és őszre kezdi az iskolai előkészítőt. Nagymamája szerint fontos, hogy továbbra is a megszokott környezetben legyen, a családjával.

Aki segíteni szeretne a bajba jutott nagymamán és unokáján, az Kata nagynénjének számlaszámán keresztül megteheti: 160-6000000818476-79, Dudás Julianna, Temető utca 33. Bácsfeketehegy. Egyéb jellegű támogatás kapcsán Dudás Valériát a 062/141-9954-es mobilszámon tudják utolérni.