2024. április 26., péntek

Mintás kábelszekrények

Szabadkán a fiatalok életre keltették a csúf dobozokat

Szabadka egy kis ékszerdoboz, mondják gyakran az ide látogatók. A szecessziós épületek sora, a kellemes hangulatú belváros sokakat rabul ejt. A több mint 100 éves épületek állagmegőrzése pénz híján csak lassan halad. Ez rontja a városképet, meg a sok falfirka, ronda tároló, kábelszekrény és hasonlók is. A szabadkai fiatal művészek egy csoportja úgy döntött, hogy javít ezen a képen. Befestették a kábelszekrényeket, mondván, minden apró szépség élhetőbbé, kellemesebbé teszi városukat. Az IT Subotica 2030 csoport tagjai az IT szektorban dolgozók meg a szabadkai egyetemi karok. Májusban minden hét végén az utcán volt az a négy művész, aki vállalta, hogy a szervezet felkérésére a ronda kábelszekrényekből egy színes, látványos alkotást hoz létre.

Azt gondolhatnánk, hogy semmi egyéb nem kell ahhoz, hogy a ronda fémdobozokból mutatós alkotások legyenek, csak festék meg egy ügyes kezű művész. Ez azonban nem így van. Először is ki kellett nyomozni, melyik szekrény tartozik a villanygazdaság, melyik a telefontársaság vagy más intézmény esetleg cég fennhatósága alá. Engedélyekre volt szükség. Az önkormányzat és a műemlékvédelmi intézet jóváhagyásával foghattak csak hozzá a művészek az alkotáshoz, mesélte Filip Budanović, az IT Subotica 2030 elnöke. Az akció ötletgazdája úgy véli, hogy amikor több mint száz évvel ezelőtt épült a városháza vagy a zsinagóga, akkor a korabeli művészek nemcsak merészet álmondtak, nagyot alkottak, de kézjegyüket is letették, s erőteljes nyomot hagytak a városon. Ők a kortárs művészeknek nyújtanak lehetőséget, persze sokkal kisebb jelentőségű munkákban, mint ahogyan ezt a nagy elődök tették.

– Úgy véljük, hogy ennek a kortárs utcai művészetnek helye van a városunkban. Májusban kezdtük a kábelszekrények átfestését, és ehhez szabadkai művészeket kértünk fel. Szeretnénk fenntartani ezt a lokális jellegét az akciónak – mondta az akció ötletgazdája és koordinátora.

Ottjártunkkor a zsinagóga mellett Jelena dolgozott, aki magáról az mondta, vizuális művész, s nagyon élvezi, hogy a ronda dobozokból kis műalkotást varázsolhat.  

– Az én ötletem az volt, hogy növényi mintákkal tapétázom ki ezeket a tárgyakat, ügyelve arra, hogy minél jobban illeszkedjenek a környezetükbe. Elkészítettem a sablonokat, és most festékszóróval befestem őket – mondta Jelena Grujičić.
 
A Városháza tövében elhelyezkedő egyik dobozra ugyanolyan minták kerültek fel, mint amilyenek díszítik Szabadka büszkeségét, a Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte épületet. De kortárs alkotások is feltűnnek a csúnya dobozokon. Minden ötlet kivitelezéséhez szükség volt a műemlékvédelmi intézet jóváhagyására.


 
Miroslav Lazendić sreet art művész, miközben a Népkörnél dolgozott egy nagyon koszos dobozon, arról beszélt, hogy céljuk otthonosabbá, szebbé tenni városukat.

– Különböző megoldásokat választottunk. Itt én több színt képzeltem el, a naracssárga az alap, és ennek a színnek legalább még három árnyalatát használni fogom, lesz még sárga, háromféle piros, bordó... vidám és tarka lesz – ígérte a művész.

Négy szabadkai alkotó ebben a májusi akcióban 23 kábelszekrény befestését vállalta. Egy-egy alkotás elkészítése 5-6 órát vett igénybe. Mivel a közösség jól fogadta a kezdeményezésüket, további szépítési akciókat terveznek.