2024. április 27., szombat

Hittel, lelkesedéssel és erővel

Százhuszonkét műsorszám és több, mint ezer fellépő a vasárnapi XLV. Durindó Fesztiválon

A cikkünkhöz GALÉRIA is tartozik.

Vasárnap tartották meg a XLV. Durindó Fesztivált a palicsi Vigadó teraszán, melynek során megszakítás nélkül 122 műsorszámot láthatott a közönség több, mint ezer fellépővel. A Durindó megnyitóján Fazekas Ferenc atya, a szabadkai Szent György templom plébánosa áldotta meg a fesztivált, majd Kern Imre, Szabadka alpolgármestere, mint a fesztivál szervezőbizottságnak elnöke mondott beszédet.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Köszönetet mondott Fazekas Ferenc atyának és az egyház többi képviselőjének a fesztiválon való részvételért, ugyanis szerinte magyarságunk megtartásának az egyik alappillére a hit. Örömét fejezte ki, hogy a népzenészeket akkor láthatják vendégül Palicson, amikor a fürdőtelepülés szecessziós épületegyüttesének, köztük a Vigadó, a Víztorony és a Zenepavilon átadásának 110. évfordulóját ünneplik. Hozzátette, hogy Palics a vajdasági magyarság Trianon előtti és utáni történetében is egyaránt nagy jelentőséggel bír. Kiemelte, hogy hetven évvel ezelőtt itt rendezték meg a Palicsi Magyar Ünnepi Játékokat. A szervezőbizottság elnöke felidézte, hogy az 1952-es történelmi eseményen, mint kisgyermek szüleivel ő maga is jelen volt. Kern mindazokat a rendezvényeket, amelyeken összegyűlhet a közösség ajándéknak nevezte.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A szervezőbizottság elnöke után Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács ellnöke lépett a szószékhez, aki Herceg János 1941-ben a Kalangyában leírt szavaival élve „egy csokor virágnak” nevezte azt, amit a fellépő népdalegyüttesek nyújtanak a közönségnek. Rámutatott arra, hogy hosszú volt az út, ami 1952-től elvezetett 2022-ig. Az MNT elnöke itt ismét Herceg Jánost idézte, aki a Palicsi Magyar Ünnepi Játékokra kiadott könyvecskében még arra panaszkodott, hogy nem könnyű tájainkon magyar emlékezetről beszélni. Hajnal szerint azonban megfelelő hittel, lelkesedéssel és erővel felépíthető a vajdasági magyarság kulturális jövője.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A beszédek után Tímár Gabriella, a Gyöngyösbokréta és Durindó Fesztiváltanácsának elnöke hivatalosan is megnyitotta a XLV. Durindó Fesztivált, mely után a népdalénekesek fellépései az esti órákig zajlanak.