2024. április 26., péntek

Kolerajárvány pusztít Mariupolban

Ukrán hírszerzés: Most már nehezebb visszaszerezni a területeket

Oroszország jelenleg nagy hatótávolságú bombázókat használ ukrajnai célpontok elleni támadásokra, amelyek az ország bármely pontját elérhetik anélkül, hogy elhagynák az orosz légteret, közölte Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője.

Ami a három frontvonalat illeti, az orosz erők többsége jelenleg a Donyec-medencében tartózkodik, és a donyecki és a luhanszki régiók teljes elfoglalására törekszik egészen azok közigazgatási határáig. Északkelet-Ukrajnában és Harkiv térségében az orosz erők a védekezésre összpontosították erőfeszítéseiket az ukrán védők sikeres ellentámadása után. Ugyanakkor Zaporizzsja és Herszon megyékben, amelyeket Oroszország szinte teljesen megszállt, az orosz csapatok tovább nyomulnak előre, és kettős, esetenként háromszoros védelmi vonalakat építenek ki. Szerinte most már nehezebb visszaszerezni ezeket a területeket, ezért is van szüksége Ukrajnának nyugati fegyverekre. Hangsúlyozta: ha az oroszok sikerrel járnak a Donyec-medencében, akkor ezeket a területeket új offenzívára használhatják fel Odessza, Zapororizzsja és a Dnyipro ellen, mert Putyin célja „egész Ukrajna és még annál is több”.

Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy az orosz erők továbbra is rakéta-sorozatvetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel lőtték a megyeszékhelyt és más településeket a régióban. Az elmúlt napban két polgári lakos vesztette életét és 15-en sebesültek meg. Az ágyúzások következtében házak, raktárak, infrastrukturális létesítmények károsodtak és erdők gyulladtak ki.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó arra kérte Szlovjanszk és Bahmut városok lakóit, hogy mielőbb távozzanak, és ne várják meg, amíg a harcok elérik otthonukat.

A kijevi vezérkar ugyanakkor arról számolt be, hogy folytatódnak a heves tüzérségi támadások a Donyec-medencében, és az ukrán fegyveres erőkkel Harkiv megyében vívott harcok során elszenvedett veszteségek miatt az orosz 1-es hadtest gépesített alakulatának minden tagja megtagadta a harcot. Szeverodonyeckben utcai harcok zajlanak az orosz és az ukrán csapatok között a brit védelmi minisztérium szombati közleménye szerint.

Az ukrán főügyészség szombaton közölte, hogy további 24 gyermek haláláról szerzett tudomást Mariupolban, amelyet hetekig ostromoltak az orosz csapatok, mielőtt május közepén elfoglalták volna. Az ügyészség szerint legalább 287 gyermek vesztette életét az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta, és több mint 492-en megsebesültek. A hivatal hozzátette: a számok nem véglegesek, továbbra is vizsgálódnak az aktív ellenségeskedések helyszínein.

A földdel egyenlővé tett Mariupol polgármestere elmondta, hogy kolerajárvány pusztít a városban, ahol holttestek oszlanak az utcákon, és a higiéniai körülmények középkoriak.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint szombaton Zaporizzsjában is elkezdtek orosz útleveleket osztogatni. Az okmányok birtokosai teljes jogú orosz állampolgárok lesznek – mondta el Vlagyimir Rogov, a megszálló hatóságok egyik tagja. Hozzáfűzte: több mint hetvenezren igényelték az útlevelet a térségben. Az ukrán hatóságok szerint a megszállók arra kényszerítik az embereket, hogy vegyék fel az orosz állampolgárságot. A kijevi kormány attól tart, hogy a következő lépés az elfoglalt területek bekebelezése lesz.