2024. április 26., péntek

Eső és könyvünnep

Tegnap heves esőzés vonult végig Budapesten, ezért bizonyos elemeiben módosult az Ünnepi Könyvhét megnyitója. Vasárnap estig 176 pavilonban összesen száznyolcvankét kiadó kötetei várják a látogatókat. Több mint hatvan könyvbemutató, mintegy ezer dedikálás, koncertek, játszóház és egyéb esemény szerepel a programban. A Könyvhéten játszóház is nyílik, ahol külön programokkal és mesekönyvekkel várják az Ukrajnából menekült gyerekeket.

A könyvünnep nyitóprogramját tegnap délután a heves esőzés miatt a Gerbeaud Átrium termébe költöztették át, itt Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az idén Nádas Péter író nyitotta meg a rendezvényt, majd a négy nap alatt több mint hatvan könyvbemutató, mintegy ezer dedikálás, koncertek, játszóház és egyéb esemény szerepel a programban. A Könyvhéten játszóház is működik, ahol külön programokkal és mesekönyvekkel várják az Ukrajnából menekült gyerekeket.

A járványhelyzet elmúltával a szokásosnál is több kiadó jelentkezett ez évben a Könyvhétre, többen megosztott pavilonban mutatják majd be köteteiket – közölte korábban a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése.

Ingyenesen olvasható az Arcanum

Az Ünnepi Könyvhét alkalmából, június 9-e és 12-e között ingyenesen lehet böngészni az Arcanum adatbázisában. Ez a lehetőség elképesztő, mert a régi újságok és könyvek között nagyon gyorsan igazi kincsekre bukkanhat az ember.

Az elmúlt 250 év újságjainak, magazinjainak több tízmillió oldala néhány kattintással elérhető. Kereshetünk napi- vagy hetilapokban, sportújságokban és női magazinokban is. Az Arcanum segítségével a fotelból rengeteg információhoz juthat az érdeklődő, ráadásul 4 napig előfizetés nélkül kipróbálhatja.

Vajdasági könyvek

A vajdasági magyar könyvkiadók standja a Vigadó téren van, itt megvásárolhatók az egyes kiadók legújabb könyvei, dedikálásokra is sor kerül.

Az Ünnepi Könyvhéttel kapcsolatban minden hasznos információ – új kiadványok, dedikálások – a www.unnepikonyvhet.hu honlapon, illetve az egyes könyvkiadók honlapján, Facebook-oldalán olvasható.