2024. április 19., péntek

Harmincöt perc alatt Szegedre

Még az idén üzembe helyezik a Szeged–Szabadka vasútvonalat

Végéhez közeledik a Szeged–Szabadka vasútvonal szerbiai szakaszának teljes felújítása, amelynek költsége meghaladja a tízmilliárd dinárt. A beruházásnak köszönhetően a személyvonatok 120, a tehervonatok pedig 100 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek majd a két település között. A Szeged–Szabadka vasútvonal felújítása tavaly nyáron a sínek felszedésével és eltávolításával kezdődött. A vasútvonal az alapoktól megújult, ugyanis a töltéseket is újra feltöltötték. Szeged és Szabadka között 2015-ig sínbuszok közlekedtek, azóta viszont szünetel a vasúti közlekedés.
A jövőben a vonal villamosításának köszönhetően elektromos szerelvények járnak majd a két település között. A vonat a tervek szerint Szabadkától a magyar határig öt helyen áll meg: Szabadkán a pályaudvarról indul, és a közraktáraknál lesz még egy megálló, majd Palicson, Hajdújáráson, Királyhalmon és Horgoson is felveszi az utasokat. A tervek szerint a menetidő Szegedig körülbelül 35 percre rövidül. A felújítás magába foglalta a vasúti átjárók rekonstrukcióját és biztonságossá tételét is, korszerű jelzőberendezések és automata sorompók felszerelésével.

Az állomások és megállók is megújultak, amivel a királyhalmi és palicsi állomás is visszanyerte régi pompáját. Emellett Palicson és Horgoson az állomásnál egy-egy aluljáró is létesült, így a gyalogosok biztonságosan juthatnak át a vasúton, illetve juthatnak a peronokra. Az aluljárót lifttel is felszerelték. A vasútvonal a tervek szerint szeptemberre készült volna el, de a kivitelezőnek, a veterniki Karin Komerc Kft.-nek idő előtt, már május közepére sikerült elvégeznie a munka nagy részét. A vasútvonalat várhatóan az év második felében helyezik üzembe. A teherforgalom augusztus végén megindulhat.

A felújított vonalnak a Belgrád– Budapest vasútvonal felújítása miatt is fontos szerepe lesz, ugyanis egy alternatív útvonalat fog jelenteni a munkálatok ideje alatt. A nemzetközi utasforgalom elindítása 2023-ban esedékes.