2024. április 27., szombat

Kortárs művészeti projektek támogatása

A tartományi kormány 135 millió dinárt különített el e célra

Igor Mirović tartományi kormányfő és Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár ma 281 szerződést adott át kortárs művészeti projektek finanszírozására és társfinanszírozására a Szerb Nemzeti Színházban. Az irodalmi alkotás és kiadói tevékenység, a színpadi és zenei alkotás, a vizuális művészetek, valamint a multimédia területén megvalósuló projektekre a tartományi kormány idén 135 millió dinárt különített el, ami 37 millióval több az előző évhez képest.

 – A folytonosságot nem szavakban, hanem tettekben mutatjuk meg. Egyfajta egyensúlyt szeretnénk elérni a hagyományos, a kortárs és a modern kulturális  kifejezésmód között azzal, hogy több évtizedes múlttal rendelkező intézményeket, valamint új alkotói irányokat egyaránt támogatunk. Nem feledkezünk meg a legrégebbi színházházunkról sem, a Szerb Nemzeti Színházról, hiszen többéves együtttműködés áll már mögöttünk – mondta Mirović, aki bejelentette, hogy az elkövetkező időszakban várhatóan Milorad Ekmečić, Dejan Medaković, Matija Bećković akadémikusok összegyűjtött munkái fognak megjelenni. Borislav Mihajlović Mihiz összegyűjtött művei pedig már meg is jelentek. A tartományi kormányfő elmondása szerint pedig mindez csak egy kis része a vajdasági kiadói törekvéseknek.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Szeretnénk olyan nyomot hagyni, amely a jövő nemzedékei számára útmutató lesz az új ötletek, az új törekvések és a kreativitás minden területén – mondta Mirović.

A projekt során 60 millió dinárt különítettek el filmművészetre és audiovizuális alkotásokra, 20 millió dinárt irodalmi alkotásra és kiadásra, 20 millió dinárt színpadi és zenei alkotásra, 15 millió dinárt pedig a vizuális művészetre és multimédiára.

Támogatásban részesült többek között a belgrádi Kontrast stúdió a Heroji Halijarda című játékfilm elkészítéséhez, a szabadkai Szabadegyetem a Palicson megrendezésre kerülő Európai Filmek 29. Nemzetközi Fesztiváljára. Támogatást kapott az újvidéki Pravoslavna reč Kiadó és az ürögi Borislav Mihajlović Mihiz Alap, a törökbecsei művelődési ház és a rumai Brana Crnčević Kulturális Központ. Sikeresen pályázott a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház és a verseci Sterija Népszínház. A vizuális alkotás és multimédia területén pedig az újvidéki Művészeti Akadémia és a Vajdasági Fotószövetség található a támogásban részesültek között.