2024. április 26., péntek
STERIJA JÁTÉKOK, ÚJVIDÉK

A modern kor rákfenéi

A 67. Sterija Játékok színpadán kedd este az Újvidéki Színház társulata mutatkozott be Az isteni Dzsoni parázna napjai című előadással, amelyet Filip Grujić regénye nyomán Jovana Tomić állított színpadra. A darab főszereplője, Dzsoni, egy modern fiatal, aki jelenkori problémákkal küzd. Igazi szabadelvű és kalandvágyó egyéniség, aki végigvezeti a közönséget szerelmi kalandjain. A produkció valójában az apa és fia közti viszony, valamint a felnövés problémájának témakörét boncolgatta.

Az Újvidéki Színház előadását követően a fesztiválon a belgrádi Atelje 212 társulata lépett színpadra a Rolerkoster című mű színpadi feldolgozásával, Milica Kralj rendezésében. A darab a modern világgal szembesítette a nézőket, melynek alapvető jellemzője az elidegenedés és a magány.

– A darab valójában a modern világ egy szellemesen megírt tragédiája. Szemtanúi vagyunk a technológia napról napra való fejlődésének, melynek célja, hogy megkönnyítse a kommunikációnkat, de érdekes módon a gyakorlatban is tanúbizonyságot teszünk arról, hogy a valódi kommunikáció kihalóban van. Az emberek egyre kevésbé hallgatják meg, egyre kevésbé értik meg a másikat. Különféle képernyők csapdájába esünk, és minél tovább nézzük őket, annál kevésbé látjuk egymást. Minél többet kommunikálunk a különféle alkalmazásokon keresztül, annál félreérthetőbb helyzetekbe kerülünk. Minél több információ áll rendelkezésünkre, annál nehezebben ismerjük fel az igazságot. Ezek a dolgok pedig igazi érzelmi hullámvasutat eredményeznek, amik a darabban is felszínre törnek – magyarázta Milica Kralj rendező.

A produkció szereplője, Milica Mihajlović szerint a modern, technológiailag fejlett világban változatlanok az embereket kísértő problémák.

– A dráma egy olyan közeljövő vízióját jeleníti meg, ahol teljesen normális, hogy a házban robotok töltik be az asszisztensek és házvezetőnők szerepét. Ugyanakkor a történet teljes átlagos, hiszen középpontjában egy anya és lánya kapcsolata, akik nagyon közel állnak egymáshoz, mégis számos problémába ütköznek – mondta a színésznő.

A színházi fesztivál versenyprogramját ma, csütörtökön a fővárosi Jugoszláv Drámai Színház zárja. A társulat 20 órától Jagoš Marković rendezésében a Čudo u Šarganu című produkciót adják elő. Az esemény záróprogramja péntek este 8 órakor kezdődik a Szerb Nemzeti Színházban, ahol ünnepélyes keretek között kiosztják a díjakat és elismeréseket, amit követően a Banja Luka-i Szerb Nemzeti Színház bemutatja a Hrkači című előadást, Nikola Pejaković rendezésében.