2024. április 27., szombat
ÖKÖLVÍVÓ–EB

Orosz sikerek Szerbiának

A tavaly ősszel Belgrádban rendezett világbajnokság után most Jerevánba kontinenstornát rendeztek az amatőr ökölvívók számára, tizenhárom súlycsoportban. A harminckilenc résztvevő nemzet között Magyarország kilenc, Szerbia pedig tíz sportolóval érkezett, noha utóbbiak keretéből hét főt a honosított, orosz származású sportolók tettek ki. Az előző Eb-n a két ország egyike sem szerzett érmet, most azonban teljesítették kitűzött céljukat, hiszen a szerb csapat két arannyal, a magyar pedig két bronzzal térhetett haza. Veres Roland a 60, Kovács Richárd pedig a 63,5 kg-osok között végzett a harmadik helyen, miután mindketten a későbbi győztestől, grúz és örmény ellenfelüktől kaptak ki az elődöntőben. Szerbiának két Oroszországban született bokszoló győzelmet szállított: Vahid Abaszov a grúz Lasa Gurulit győzte le sima 5:0-val a 67 kg-os súlycsoportban, míg Artjom Agejevet 4:1-es fölénnyel hozták ki a pontozók az olasz Alfred Commey ellen 80 kg-ban. A világbajnokságon Szerbiának bronzérmet szerző 86 kg-os Vladimir Mironcsikov ezúttal a negyeddöntőben búcsúzott. Szerbián kívül csak Grúzia szerzett egynél több aranyat, ők hárommal nyerték az éremtáblázatot.

Szaúd-Arábiában a nehézsúlyú világbajnoki címért

Szaúd-Arábiában rendezik meg a profi boksz nehézsúlyú világbajnoki címét három nagy szervezetnél is birtokló ukrán Olekszandr Uszik és az általa trónfosztott brit Anthony Joshua közötti visszavágót. A színhelyet Joshua promótere, Eddie Hearn jelentette be a profi ökölvívás vezető online tévécsatornájának, az IFL TV-nek adott interjújában. Elmondása szerint mindkét fél beleegyezett a szaúdi rendezésbe, lehetséges időpontként pedig július 23-át nevezte meg, de hozzátette, hogy egy-két héttel későbbre is tolódhat a dátum.

Uszik, aki a WBA, a WBO és az IBF vb-öveit szerezte meg Joshuától, 2021 szeptemberében Londonban mért vereséget a brit ökölvívóra 12 menetben, egyhangú pontozással. A 35 esztendős ukrán profiként veretlen: eddigi mind a 19 meccsét megnyerte, 13-at kiütéssel. A 32 éves Joshuának 24 győzelme (22 KO) és két veresége van.