2024. április 27., szombat
BAJNOKOK LIGÁJA

Gigászok találkája Párizsban

Ma (szombaton) 21 órakor a párizsi Stade de France stadionban mintegy 81 ezer néző előtt tartják meg Európa és a világ klublabdarúgásának legfontosabb, legnagyobb presztízsű összecsapását, a Bajnokok Ligája döntőjét két sztáregyüttes, a hatszoros – legutóbb 2019-ben – győztes Liverpool és a rekorder, 13 alkalommal bajnok, lehutóbb 2018-ban ünneplő Real Madrid között. A kontinens focijának két abszolút elitgárdája hasonló módon a sikeres szezon megkoronázásáért, egy trófea-mesterhármas teljességéért küzd. A Mersey-partiak ugyanis a szezon korábbi szakaszában megnyerték az FA-kupát és a Ligakupát, bár a legértékesebb Premier League-serlegről a nagy hajrájuk ellenére lemaradtak, míg a Real Madrid a januári szuperkupa-diadal után néhány hete a spanyol bajnokságot is az első helyen zárta.

A csapatok gazdag egymás elleni történelemmel rendelkeznek, amely 1981-ig nyúlik vissza: akkor a Pool minimális eredménnyel épp a BEK-döntőben, ráadásul Párizsban, a Parc des Princes-ben múlta felül a Királyi Gárdát. A 2008/09-es kiírás nyolcaddöntőjében az angolok jutottak tovább, viszont a 2014/15-ös csoportkörben a madridiak jártak jobban. 2018-ban játszották a felek a második szuperdöntőjüket, amelyben a Zinédine Zidane vezényelte Real emlékezetes módon az első, sorozatban háromszoros BL-győztes alakulat lett, legutóbb pedig a tavalyi negyeddöntőben néztek farkasszemet egymással a csapatok, akkor szintén a Blancók örülhettek.

Van tehát miért visszavágnia Jürgen Klopp legénységének, és a nemzetközi szaksajtó, valamint a fogadóirodák is valamivel esélyesebb félnek tartják a Liverpoolt. A német szakember viszont roppant óvatosan és elismerően nyilatkozott a nagy múltú riválisról. „Nagyon kemény összecsapásra számítok, hiszen a Real Madrid a világ élvonalához tartozó klub, amely nagyon jól tudja, hogyan kell fontos meccseket nyerni. Tapasztalt és fiatal világklasszis játékosai egyaránt vannak, ezért hatalmas önfegyelemre és összpontosításra lesz szükségünk” – magyarázta a tréner.

Kloppnak nemcsak az elmondottak, de a statisztikák alapján is van miért óvatosnak lennie. Ma esti szakmai riválisával, a „szomszéd” kispadon ülő Carlo Ancelottival ezidáig 10 alkalommal mérték össze erejüket különböző csapatok élén, és 3 döntetlen mellett az olasz 4:3-ra vezet győzelmek terén. Ancelotti a meccsről szólva kifejtette, hogy ha a Liverpool a 2018-as döntő miatt szeretne visszavágni, akkor a Real Madrid az 1981-es finálé miatt akarhat revansot venni, bár véleménye szerint nem ezek lesznek a legfontosabb tényezők. „Nem hiszem, hogy ezek a dolgok sokat számítanak. Két kiváló csapat mérkőzik meg egymással, és az nyer, amelynek nagyobb lesz a lélekjelenléte, a személyes hozzáadott értéke. A Liverpool egy jól szervezett, minőséges csapat, amelyet egy remek edző vezet” – szóltak az olasz elismerő szavai.

Várható kezdőcsapatok:

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Henderson, Fabinho, Keïta – Szalah, Mané, Luis Díaz. Vezetőedző: Jürgen Klopp.

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Éder Militão, Alaba, Mendy – Kroos, Casemiro, Modrić – Valverde, Benzema, Vinícius Júnior. Vezetőedző: Carlo Ancelotti.