2024. április 27., szombat

Simonyi Zsigmond-serleg, oklevél

Vajdasági részvevőkkel lezajlott a helyesírási verseny Kárpát-medencei döntője Budapesten

Budapesten a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának épülete adott otthont szombaton délelőtt a XXV. Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjének. A főszervező dr. Tóth Etelka tanárnő volt, a zsűri elnöke dr. Keszler Borbála, a zsűri egyik tagja pedig Kormányos Katona Gyöngyi, a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola magyartanára.

A versenyre a Kárpát-medence magyar tannyelvű általános iskoláiból 21 000 diák nevezett be. A budapesti döntőre a legeredményesebb 140 diák kapott meghívást.

Vajdaságból nyolc diák érdemelte ki, hogy részt vegyen a megmérettetésen Budapesten:

1. Dékány Dávid, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola 5. osztályos tanulója, felkészítő tanára: Kószó Vlahovity Annamária.

2. Sarok Zsófia, a temerini Kókai Imre Általános Iskola 5. osztályos tanulója, felkészítő tanára: Sziveri Tóth Franciska.

3.Balázs Adél, az óbecsi Samu Mihály Általános Iskola 6. osztályos tanulója, felkészítő tanára: Józsa Zsuzsanna.

4. Jurcsák Róbert, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola 6. osztályos tanulója, felkészítő tanára: Király Noémi.

5. Micskó Hanna, a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola 6. osztályos tanulója, felkészítő tanára: Nagy Majlát Ágota.

6. Katona Noémi, a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola 8. osztályos tanulója, felkészítő tanára: Kormányos Katona Gyöngyi.

7. Urbán Viktória, a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola 8. osztályos tanulója, felkészítő tanára: Kormányos Katona Gyöngyi.

8. Nagy Dorottya, a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola 8. osztályos tanulója, felkészítő tanára: Kormányos Katona Gyöngyi.

A vajdasági csapat jól szerepelt a döntőn, így minden diák és kísérő tanár emléklapot, értékes ajándékot kapott.

Simonyi Zsigmond-serleggel és oklevéllel térhettek haza a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola tanárai és diákjai. A serleget azon iskoláknak ítélte oda a zsűri, ahonnan eddig a legtöbb versenyző jutott döntőbe.

Elismerésben részesült, emléklapot, és értékes könyvcsomagot kapott az Újvidéki Módszertani Központ munkatársa, Horvát Kocsis Erika versenyszervező, aki immár 15 éve szervezi a verseny vajdasági részét.

A diákok és felkészítő tanáraik az Újvidéki Módszertani Központ szervezésében utazhattak Budapestre a döntőre. A verseny szervezését, és a budapesti út költségeit anyagilag támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság.