2024. május 4., szombat

Vívmányokkal a digitális űr ellen

Megnyílt a nemzetközi technikai kiállítás Belgrádban

Nagy kihívást jelent az az űr, ami a digitalizáció szempontjából a falvak és a városok között észlelhető Szerbiában – mondta Tatjana Matić kereskedelmi, turisztikai és távközlési miniszter a 64. Nemzetközi Műszaki és Műszaki Vívmányok kiállítás megnyitóján Belgrádban. Beszédében hangsúlyozta, hogy a minisztérium előnyként kezeli a digitalizációt.

Tatjana Matić: A technológia és az újítások biztos alapokat nyújtanak a válsághelyzetek kezelésére (Fotó: Beta)

Tatjana Matić: A technológia és az újítások biztos alapokat nyújtanak a válsághelyzetek kezelésére (Fotó: Beta)

– A technológia és az újítások biztos alapokat nyújtanak a válsághelyzetek kezelésére, és az emberiség fejlődésének zálogai is. A globális válságban nagyobb szükségünk van az új műszaki megoldásokra, mint eddig bármikor – mondta Matić. Ugyanakkor emlékeztetett arra a projektumra, amelynek keretében az általa képviselt minisztérium több mint ezer falu 150 ezer háztartásának biztosítja a gyors internetet. A legkisebb településeken támogatja az optikai internet bevezetését is: a befektetés összértéke 150 millió euró – hangsúlyozta a miniszter, aki kiemelte az oktatás jelentőségét is. Szavai szerint „az innovációk korában szükséges és elengedhetetlen a fiatalok képzése”.

Az idei nemzetközi technikai vásár ugyanis az innovatív ötletek köré szerveződik. A kiállítók ismertetik a legújabb technikai vívmányokat az iparban, de számos termelési folyamat digitalizációját is megismerhetik a látogatók.

Május 27-éig több mint 500 kiállító mutatkozik be a világ 30 országából: a termelői és tervezői vállalatok mellett tudományos, kutató és oktatási intézmények is képviseltetik magukat, de számos egyéni újító is benevezett a belgrádi vásárra. A 3-as csarnokban Csehország és Szlovénia csoportos bemutatkozását követhetik az érdeklődők. Ugyanitt hirdetik ki a 2021-es év legjobb technikai újítását is: a címért hat döntős küzd meg.

Az első műszaki kiállítást 1937-ben szervezték meg Szerbiában, a második világháború után pedig 1957-ben rendeztek újra technikai kiállítást – tekintettek vissza az elmúlt évtizedekre a tegnapi megnyitón a szervezők.