2024. május 8., szerda

Őrizzük meg a magyar nyelvet!

A Magyar Nemzeti Tanács továbbképzést szervezett pedagógusoknak

Újvidéken szombaton az Európa Kollégium dísztermében a Magyar Nemzeti Tanács továbbképzést tartott a magyar, mint környezetnyelv, illetve a magyar nyelv a nemzeti kultúra elemeivel tantárgyakat oktató tanárok részére Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával. A képzés célja a nyelvoktatás hatékonyságának növelése, és a mindennapi munka minőségének javítása volt. Ezenkívül bemutatták a Tanulj velünk magyarul! tankönyvpótló kiadvány második részét, és annak digitális változatát is. A tanfolyamon 24 tanár volt jelen személyesen, 15-en pedig online videokonferencia útján kapcsolódtak be a munkába.

A képzést Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg.

Jerasz Anikó (Dávid Csilla felvétele)

Jerasz Anikó (Dávid Csilla felvétele)

– A 2021/22-es tanévben 3241 gyermek élt azzal a lehetőséggel, hogy a magyar nyelvet, mint a nemzeti kultúra elemeivel választható tantárgyat, valamint a magyart, mint környezetnyelvet fakultatív tantárgyként tanulja. Ez 32 önkormányzat 91 iskolájának a 107 épületében valósul meg. Az elmúlt időszakban nem volt olyan segédeszköz, tankönyv, amelyből a tanárok oktathatták volna ezeket a tantárgyakat. Kulcsfontossága van tehát annak, hogy a képzés alkalmával bemutatásra kerül a Tanulj velünk magyarul! 2. része, amely a második osztályosoknak szól. Fontos megemlítenem, hogy elkészült ennek a könyvnek a digitális változata is – fejtette ki Jerasz Anikó.

Vicsek Annamária oktatási államtitkár rámutatott arra, hogy vannak olyan települések, ahol még nincs megszervezve a magyar tannyelvű oktatás, vagy a szülők azért íratják a gyereket szerb osztályba, mert úgy gondolják, hogy így jobban érvényesül.

– Nekünk nagyon fontos, hogy minden olyan gyermek, akinek a családjában valaki magyar, vagy a felmenői magyarok, megtanulja a magyar nyelvet. Nyilván az lenne a legjobb, hogy a teljes oktatást magyarul válassza, vagy pedig legalább az anyanyelvápolást – fogalmazott Vicsek Annamária.

Vojnák Csorba Adrianna, a tankönyvpótló társszerzője a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában tanít magyart, mint környezetnyelvet, elsőtől negyedik osztályos tanulók számára szerb tagozatokon.

– A Tanulj velünk magyarul! tankönyvpótló sorozat második kötetét a magyart, mint környezetnyelvet tanuló diákok és a tantárgyat oktató pedagógusok számára készítettük. Igyekeztünk mindenekelőtt egy gyerekközeli tankönyvpótlót összeállítani, ezért olyan témaköröket dolgoztunk fel, amelyek közel állnak a tanulókhoz. Ezenkívül különféle kreatív feladatokkal, körjátékokkal, dalokkal színesítettünk és gazdagítottuk a kiadványt – mondta Vojnák Csorba Adrianna.