2024. április 27., szombat

Ismét népszerűek a piacok és a vásárok Topolyán

Szeptemberig érvényesek a tavalyi bérleti szerződések

A járványhelyzet, valamint a bevezetett korlátozások a piacok és a vásárok forgalmára is rányomták bélyegüket Topolyán. Emellett a törvények és előírások változását is előirányozták, az őstermelők egy része pedig elöregedőben van, és emiatt felhagyott a piacozással. Ezért a téli és a kora tavaszi időszakban a piacok forgalmának csökkenéséről beszélhettünk. Dragana Ognjenović, a topolyai piacok és vásárok megszervezésével és lebonyolításával megbízott Piac Közvállalat igazgatója elmondta, hogy az utóbbi két hónapban viszont ismét felívelőben van a piacok és vásárok forgalma is. Ez meglátása szerint több tényezőnek tulajdonítható.

Dragana Ognjenović (Tóth Péter felvétele)

Dragana Ognjenović (Tóth Péter felvétele)

– A járvány visszaszorulása és a korlátozó intézkedések feloldása mellett a piacozás reneszánszához is hozzájárulhat, hogy az úgynevezett fiskalizációs törvény alkalmazását – az érintettek észrevételeit figyelembe véve – 2023. január elsejéig elhalasztották. Mint ismeretes, korábban úgy volt, hogy május 1-jétől a piaci árusoknak kötelező lesz az adómemóriás pénztárgép használata. A rendelet alól csak azok a bejelentett őstermelők lettek volna kivételek, akik a saját portékájukat árulják a piacokon – mondta el az igazgatónő. Bizonyos becslések szerint a pénztárgépek bevezetésével a piaci árusok fele felhagyott volna tevékenységével, pár hónapon belül pedig további 30 százalék követte volna példájukat, ami a piacok végét jelenthette volna. Tapasztalható volt, hogy mind több volt a vásárokon a vevő és az eladó is, az utóbbi hetekben már nagy forgalmat bonyolítottak le a piacokon is. Az igazgatónő elmondta, hogy az általa irányított Piac Közvállalat sikeresen alkalmazkodott az új feltételekhez, és a törvényes előírásoknak megfelelően működnek.

– A májusi vásáron már nagyon sok volt ismét a vevő és az eladó is. A június 12-én esedékes következő vásáron pedig még nagyobb felhozatalra és a vevők részéről is nagyobb érdeklődésre számítunk. A vásárok esetében mintegy hatezer folyóméternyi elárusítóhely bérelhető, és mintegy hatszáz árusnak van állandó szerződése – hallhattuk, de az igazgatónő arra is figyelmeztetett, hogy továbbra is mindenki figyeljen oda az értékeire úgy a piacokon, mint a vásárokon. Úgy tűnik, hogy elsősorban a vásárok esetében indokolt a fokozott óvatosság. A zsebmetszők ugyanis feltehetően szervezetten próbálkoznak. A figyelmeztetések ellenére az áprilisi vásár után négy, míg a májusi vásárt követően három személy jelentkezett, hogy eltűnt a pénztárcája. Hasonló esetek korábban is előfordultak, és feltételezhető, hogy az utóbbi két hónapban is ennél több személyt károsítottak meg, csak nem mindenki jelentette az esetet.

– Az elárusítóhelyek és asztalok árverését tavaly május helyett szeptemberben ejtettük meg, a bérlők addig élvezhették a korábban megszerzett jogaikat. Idén szintén egészen szeptemberig érvényesek a bérleti szerződések – mondta Dragana Ognjenović, és felhívta arra is a figyelmet, hogy ellenőrzött és rendezett körülmények között a piacokon közvetlenül a termelőktől vásárolhatnak egészséges élelmiszereket a polgárok. A topolyai piac és a vásár megszervezéséről és lebonyolításáról pedig a vevők és az eladók részéről is többnyire elismerő visszajelzéseket tapasztaltak.

Egyre több a vevő a topolyai piacokon (Tóth Péter felvétele)

Egyre több a vevő a topolyai piacokon (Tóth Péter felvétele)