2024. április 23., kedd

Keresem a fiamat!

Az egykori világbajnok tekéző Tóth Margit babáját is elrabolhatták?

A topolyai Tóth Margit neve hallatán az egykori válogatott sportoló tekében elért fényes sikereire emlékezhetünk, valamint eszünkbe juthatnak figyelemre méltó képei és szobrai is. A világbajnoki titulussal is büszkélkedő hölgy ezúttal egy teljesen más ok miatt került a nyilvánosság látókörébe. Felmerült ugyanis benne a gyanú, hogy csecsemő korában elrabolhatták ez idáig halottnak hitt gyermekét.

Margit a könnyeivel küszködve meséli, hogy 1971-ben ikreknek adott életet Szabadkán. A két kisfiú valamivel idő előtt ugyan, de a szülést követő értékelés szerint egészségesen jött a világra 2,5 kilósan. Az édesanyának megmutatták a babákat, akiket négy napon keresztül anyatejjel is rendszeresen táplált, és úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben van. Az ötödik nap egyszer csak az orvos váratlanul közölte Margittal, hogy az egyik baba, Tivadar tüdőgyulladásban elhalálozott. Majd azt mondta neki, hogy fiatal, és még szülhet gyermeket. Nehéz időszak következett az életében, hiszen a férje még katonaként szolgált, a szülei pedig betegek voltak. Ebben a zűrzavarban az esettel kapcsolatban gyanú fel sem merült benne, csak miután egy hasonló nagykikindai történetről értesült. Majd az ezt követő hatalmas országos botrány is elgondolkodtatta, amikor kiderült, hogy ezerszámra rabolhattak és adhattak el csecsemőket az egykori Jugoszlávia kórházaiból, szülészeteiből az 50-es, 60-as évektől kezdve komoly összegekért, sok esetben külföldre. Az újszülöttek többsége állítólag a skandináv országokba, illetve Németországba került. A gyanakvó szülők, valamint az EU és az Európai Emberi Jogi Bíróság nyomására a kormány egy testületet is létrehozott az ügyek kivizsgálására. Az ilyen esetek hallatán merült fel a gyanú, hogy Tivadar talán mégis életben lehet – mondja Margit, aki elárulta, hogy maga is nyomozni próbált. Járt a kórházban, igyekezett adatokhoz jutni, de használható információhoz nem jutott. Beszélt viszont több édesanyával, akik szintén gyanakodnak, és sok „véletlen” egyezés is van. Mindegyik gyanús esetben például vasárnapra esett az eltűnés. A topolyai édesanya az internetes portálokon és a nyomtatott oldalakon is próbálja keresni a fiát. A szerb nyelvterület mellett magyarországi lapokban is megjelentek a vele készült interjúk.

Margit és férje, János bízik abban, hogy több mint ötven év után fiuk mégis előkerül (Tóth Péter felvétele)

Margit és férje, János bízik abban, hogy több mint ötven év után fiuk mégis előkerül (Tóth Péter felvétele)

– Ha sikerülne megtalálni, szeretném tartani vele a kapcsolatot, és talán valamennyire megnyugodhatnék. Én most 72 évesen mindent megpróbálok a felkutatásáért, hátha sikerrel járok. Nem szeretnék mást, csak tudni, hogy jól van, és tényleg életben van-e – fogalmazott meghatottan az édesanya.

– Akkor fájó szívvel belenyugodtam kisfiam elvesztésébe, de azóta döbbenetes dolgok derültek ki. Több ezer anya járt ugyanúgy a régi Jugoszlávia területén a szülésem idején egészen 2000-ig. Ahogy nekem is, a tudtukra adták, hogy az egyik ikergyerekük váratlanul elhunyt pár naposan. A hivatalos dokumentumok pedig szinte minden esetben eltűntek – mutatott rá Margit, akinek a felhívását már több tízezren osztották meg a Facebookon. A kétségben élő topolyai édesanya abban bízik, hogy ha elhunytnak hitt fia, Tivadar él valahol, és meglátja ikertestvére képét, akiben felfedezi önmaga hasonmását, talán egymásra találhatnak a családtagok.