2024. április 26., péntek

Somlói galuskával ízesített vásár(lás)

Az újvidéki mezőgazdasági vásár fő partnere Magyarország – A szombati megnyitón Aleksandar Vučić és Orbán Viktor is jelen lesz

Komoly megtiszteltetés érte Magyarországot azzal, hogy 12 év után újra díszvendége, partnerországa lehet a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításnak – mondta az újvidéki vásár sajtótájékoztatóján Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete. Beszédében hangsúlyozta: Magyarország vezető szerepet tölt be a régió mezőgazdaságában, és komoly partnernek tekinti Szerbiát. Hozzátette: Magyarország idei bemutatkozásával tovább fejlődhetnek azok a rendkívül gyümölcsöző gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok, amelyek az elmúlt években szárnyaltak.

– Három helyszínen fogjuk bemutatni Magyarországot, a magyar mezőgazdaságot, illetve a magyar vállalatokat. Ezer négyzetméternyi külső és belső kiállítótéren több mint 50 magyar kiállító várja az érdeklődőket, de kulturális programokkal és látványkonyhával is készülünk – vetítette elő Pintér. A jelenlévők nagy örömére a nagykövet bejelentette azt is, hogy a hagyományos magyar konyhában a kacsahús és a juhtúró mellett az édesszájúaknak somlói galuskával, mákos gubával és zserbóval is kedveskednek, de többek között megkóstolhatják a méltán híres tokaji borokat is – vázolta azt a hangulatot a nagykövet, amelyben jelentős üzleti tárgyalások folynak majd az elkövetkező napokban.

Az idei vásár jelentőségét az is alátámasztja, hogy a szombati megnyitón Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is tiszteletüket teszik.

Slobodan Cvetković balról a második, Senad Mahmutović balról az első (Fotó: Ótos András)

Slobodan Cvetković balról a második, Senad Mahmutović balról az első (Fotó: Ótos András)

A magyar standok körül már tegnap is nagy volt a nyüzsgés: a fő helyszín a vásár első csarnokának központi részén helyezkedik el. Itt szervezik meg hétfőn Magyarország napját is: a központi esemény az üzleti fórum lesz, melyet a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat, a Magyar–szerb Gazdasági Kamara, a Vajdasági Gazdasági Kamara, illetve Magyarország Belgrádi Nagykövetsége és a szabadkai főkonzulátus rendeznek meg: a hangsúlyt a mezőgazdaság digitalizációjára fektetik. Emellett a kongresszusközpont aulájában és első emeletén állandó jelleggel megtekinthető lesz a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tárlata. Az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban is nyílik egy kiállítás, de ugyanitt a kecskeméti Katona József Színház társulata is vendégszerepel – derült ki a sajtótájékoztatón.

Magyarország mellett még 21 ország képviselteti magát a mezőgazdasági vásáron: május 21-étől 27-éig több mint 1100 kiállító mutatkozik be – mondta Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója, aki szerint a régió egyik legjelentősebb találkozójává nőtte ki magát a rendezvény.

ÉVSZÁZADOS HAGYOMÁNY

Az első újvidéki vásárt egyébként csaknem száz évvel ezelőtt, pontosabban 1923-ban tartották meg a tartományi székvárosban. A jubileumra készülve szervezik meg az idén az Egy lépésre az évszázadtól elnevezésű kiállítást: a Vajdasági Múzeummal együttműködve a vásár hármas csarnokában régi mezőgazdasági gépeket és eszközöket állítanak ki. Az állandó tárlatnak oktatói jelleget is szánnak, hisz egyre több gyerek és fiatal látogatja a mezőgazdasági vásárt – emelte ki az igazgató a sajtótájékoztatón.

Ugyanitt hangsúlyozták, hogy az elkövetkező napokban Újvidéken érintik az agrárium minden területét: a mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök kínálata mellett az élelmiszeripar is bemutatkozik, de a biztosítók és bankok is képviseltetik magukat, valamint számos üzleti és szakmai tanácskozást is tartanak.

Több tematikus előadás szervezője a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium: többek között támogatja a biotermékek kiállítását, de a szerb minőség (Srpski kvalitet) megjelölésű termékek bemutatóját is segíti. Külön hangsúlyt kapnak a kézműves sörök, valamint az élelmiszerek földrajzi eredetének megjelölését is kiemelik – mondta Senad Mahmutović, a minisztérium államtitkára, aki hangsúlyozta a méhészetet bemutató Édes csarnok jelentőségét is.

A vásár egyik fő attrakciója az a nap, amelyet az állattenyésztésnek szentelnek. Az idén csütörtökön sorakoztatják fel az őshonos szarvasmarhákat, lovakat, birkákat, de számos kecskefajt is kiállítanak. A tenyészállatok legszebb egyedeit elismerésben részesítik a Bajnokok estéjén, amelyen a kiállítás folyamán osztályozott termékeket is díjazzák, de kiosztják a vásár fődíjait is.

A belépőjegy az idén is 600 dinárba kerül, de az idén családi jegyek igénylésére is lehetőség van. Csoportos jegy esetén személyenként 400 dinárt számolnak fel, a diákok és a nyugdíjasok viszont már 300 dinárért is ellátogathatnak a mezőgazdasági vásárra. A belépőjegyek ezúttal is sorsoláson vesznek részt, mégpedig egy traktort, egy műtrágyaszórót, egy 600 literes permetezőt, egy 10 tonna teherbírású utánfutót, valamint egy John Deer gépet is kisorsolnak a látogatók között.

Az újvidéki mezőgazdasági vásár szervezői értesítik a látogatókat, hogy a szombati megnyitó ideje alatt a vásár főbejáratánál nem árulnak belépőjegyeket. Délután egy óráig a látogatók az első és második számú teherbejáraton, illetve a 8-as és a 9-es csarnok közötti bejáraton válthatnak jegyeket.

Ugyanakkor kérik az érdeklődőket, hogy legyenek türelemmel a jegyárusítókkal, az új fiskális számlák kiadása ugyanis valamelyet időigényesebb. Ajánlják, hogy aki csak teheti, online vásároljon jegyet az újvidéki mezőgazdasági vásárra.