2024. április 26., péntek

Múltunk és jelenünk sokszínűsége

Tizenkilencedik évkönyvét mutatta be a Szabadkai Városi Múzeum

Tegnap a Szabadkai Városi Múzeumban, az intézmény Museion 19 című tudományos folyóiratát mutatták be, amely során a szerzők, kurátorok meg is osztották a kutatások során szerzett élményeiket a közönséggel. Az egybegyűlteket Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója köszöntötte:

– A Szabadkai Városi Múzeum tavaly tizenkilencedik alkalommal adta ki évkönyvét, Museion 19 címmel, amely a tudományos folyóirat minősítést is megkapta. A kiadványban ezúttal is múzeumunk kurátorainak a munkái olvashatók, ha részeire bontva nézzük, akkor négy eredeti tudományos közlemény, két rövid beszámoló, egy megemlékezés a nemrég elhunyt Bela Duranciról, valamint egy kis összefoglaló a múzeum munkájáról, beleértve a kiállításokat, bemutatókat, a gyermekkel való foglalkozásokat és egyéb aktivitásaink listáját. Neda Dimovski régészünk, főmuzeológusunk tollából a 11-17. századi ékszerek a Felsőtavankút-Szent Anna lelőhelyről című írása olvasható, Hicsik Dóra főkönyvtáros Fenyves (Friedmann) Ferenc önképzőköri éveiről írta meg tanulmányát, Ninkov K. Olga művészettörténész Csóvits Ilonáról (1879–1951), Szabadka első festőnőjéről értekezik, szövegének első része olvasható az évkönyvben, Vikorija Simon Vuletić A szabadkai Ahasvérus című írásában Székely Tibor gazdag munkásságát, életútját taglalja, a híres világutazó muzeológusként és a Szabadkai Városi Múzeum igazgatójaként is tevékenykedett, Korhecz Papp Zsuzsanna a dunaföldvári Szent Ferenc-kép restaurálásáról írt, Hulló István, Kajdocsi Lovász Gabriella és Slađana Aleksić szürkefejű ásóludakat figyeltek meg a Kapitány-réti halastavaknál és arról írtak – emelte ki egyebek közt Mihájlovity Anikó.

A Szabadkai Városi Múzeum évkönyvének bemutatóján (Fotó: Lukács Melinda)

A Szabadkai Városi Múzeum évkönyvének bemutatóján (Fotó: Lukács Melinda)

Emellett az évkönyvben Ninkov K. Olga és Ljubica Vuković Dulić Bela Duranciról is megemlékezett, aki városunk első diplomás művészettörténésze, a múzeum és a mai Kortárs Galéria munkatársa is volt:

– Bela Duranci Székely Tibor előtt volt a múzeumunk igazgatója. Bela Duranci érdemeiről nagyon sokat lehetne beszélni. Ljubica Vuković Dulić kolléganővel megpróbáltuk felosztani a munkát, hogy szó essen az életéről, a múzeumban kifejtett munkájáról, de más tevékenységéről is. Bela Durancinál már a fiatalabb éveiben is megmutatkozott fantasztikus, szinte lexikoni terjedelmű és pontosságú tudása. Egyfajta kvízen, tudásmérő versenyen vett részt városunkban, amit megnyert és már másnap kapott egy értesítést arról, hogy munkahellyel várják a múzeumban – tudtuk meg Ninkov K. Olgától.   

A kiadvány recenzensei Baranyi Anna, Ljiljana Gavrilović, Görbe Katalin, Dejan Radičević, Marko Šćiban és Virág Zoltán voltak.