2024. április 27., szombat

A szürkegazdaság ellensége

Sikeres az új pénztárgépes rendszer

Az új fiskalizációs rendszer alkalmazásának legnagyobb előnye, hogy segít a szürkegazdaság elleni küzdelemben – nyilatkozták a Tanjug hírügynökségnek a közgazdászok. A vállalkozók pedig elmondták, hogy gyorsan hozzászoktak az új kasszákhoz, melyek nagymértékben megkönnyítették a korábban nehézségeket okozó papírmunkát. Marko Danon közgazdász rámutatott arra, hogy az új számlázási modell bevezetésével növelték az állam kapacitását az árnyékgazdaság felszámolására.

– Azok az európai országok, amelyek alkalmazták az e-fiskalizációs rendszer valamilyen formáját, arról számolnak be, hogy bevezetése után növekedett az államkasszába befolyó adó összege, ami hozzájárult a költségvetési egyensúly javításához. Ez hasznos a gazdaságnak és az államnak is, mivel általa nagyobb bevételre tesz szert, a polgárok pedig jobb állami szolgáltatásokban részesülhetnek – fejtette ki Danon.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az új modell hogyan segíthet a szürkegazdaság elleni küzdelemben, a szakértő elmondta hogy, az e-fiskalizáció online adatgyűjtést tesz lehetővé valós időben. Szavai szerint ez azért fontos, mivel az Adóvezetőség valós időben követheti az átutalásokat, és gyorsan megállapíthatja a rendellenességeket az üzletelésben, vagyis hogy hol nem adják ki a fiskális számlákat, vagy hogy hol adják ki szabálytalanul. Hozzátette, ha volt is nehézség az új rendszerre való átállás során, nem kell elfelejteni, hogy egy reformról van szó, amely több százezer gazdasági szereplőt foglal magában. Ezért nem könnyű a leghatékonyabb módon megvalósítani, de úgy hiszi, az idő múlásával ez a modell egyre jobban működik majd. A vállalkozók kiemelik, hogy minden újdonság bevezetése félelmet és ellenállást vált ki, és kezdetben nem könnyű alkalmazkodni.

Dijana Milić, a Pursula borászat tulajdonosa elmondta, ha valami újat bevezetnek, az emberek tartanak tőle, és előbb mások véleményét szeretnék hallani, akiknek van tapasztalatuk ezen a téren.

– A vállalatban nem volt gond az új fiskalizációs rendszerrel, mivel az előkészületeket a bevezetésére idejében elkezdtük, képzéseket szerveztünk a pénztárgépek használatára, így mindenki tud rajta dolgozni. A kassza kezelése nem bonyolult, mindenki gyorsan „belekapott”– fogalmazott Milić.

Az új számlázási modell hatásáról elmondta, hogy szerinte javítja a versenyképességet a piacon,  hozzájárul a költségvetési rendszer stabilitásához, így a gazdaság és a lakosság is jól jár.

Natasija Živanović a Modianica shoes online kereskedés tulajdonosa szintén elmondta, hogy az új rendszertől a nem lojális versenytársak és az árnyékgazdaság felszámolását, valamint a bevételek jobb ellenőrzését várja. Hozzátette, hogy a pénztárgép használata egyszerű, és általa csökkent a papírmunka.

A vállalkozók szintén hangsúlyozták, hogy sokat jelentett az állami támogatás az új kasszák beszerzésére, amivel megtakarították az új rendszerre való átállás költségeit.