2024. április 26., péntek

Fiatal tehetségek hete

Megkezdődött a Fantast 2022 elnevezésű nemzetközi zenei vetélkedő Óbecsén

A koronavírus-járvány okozta két év kihagyás után az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola szervezésében tegnap kilencedik alkalommal vette kezdetét a Fantast 2022 elnevezésű nemzetközi zenei vetélkedő. A korábbi évektől eltérően ezúttal új helyszínen, a Tisza folyó mellett található Zlatna obala szállodában tartották meg a rendezvényt. Az idén mintegy háromszáz versenyző áll a zsűri és a közönség elé.

– Az idei versenyen a hegedű, a gitár, a zongora, a klarinét, a tambura és a harmonika kategóriákban versenyeznek a diákok. A fellépők közül a legtöbben a zongoristák vannak, több mint 120-an, három napig az övéké a színpad. A volt Jugoszlávia és Magyarország területéről is érkeztek versenyzők, 49 városból és 55 zeneiskolából. Iskolánkból hatvan tanuló mutatja meg tehetségét. A versenyzők közül szakmai zsűri választja ki a legjobbakat, emellett a szervezők különdíjakat osztanak ki a legfiatalabb résztvevőnek, a legtöbb diákkal érkező iskolának és a legeredményesebb felkészítő tanárnak is. A verseny célja, hogy motiváljuk a diákokat, lehetőséget adjunk nekik a fejlődésre, hogy kamatoztathassák tehetségüket. A diákok és a tanárok számára is fontos, hogy megismerjék a korlátaikat, kimozduljanak a komfortzónájukból, hiszen nem egy alkalom volt, amikor a versenyzők a vártnál jobban teljesítettek – mondta Tamara Krajtmar, az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola igazgatója.

A rendezvényen a vetélkedőtől függetlenül május 20-án, pénteken 19 órakor Nataša Jokić i Sunčica Trkulja Šušnjar Banja Luka-i gitárosok adnak koncertet. A vetélkedő május 22-éig, azaz vasárnapig tart.

A népszerű nemzetközi zenei vetélkedőnek 2019-ig az Óbecse melletti Dunđerski-kastély adott otthont, a Fantast-kastély vendéglátó részét, vagyis az éttermet és a szállodát azonban tavaly március elején bezárták.