2024. április 26., péntek

Eszmék és emlékek

Díszüléssel emlékeztek meg a májusi szkupstina 174. évfordulójáról

Vajdaság ma a gazdasági lehetőségek tere: ennek eszmei alapja 1848. május 15-én született meg, amikor a májusi szkupstinán Karlócán kihirdették a Szerb Vajdaság megalapítását – mondta Igor Mirović tartományi kormányfő a történelmi esemény 174. évfordulója alkalmából megtartott ünnepélyen. A díszülést a tartományi kormány épületében tartották meg, ahol egy emlékszobát is felavattak, de díjazták a tudomány és a művészet területén kiemelkedően teljesítő vajdaságiakat is.

– A közös történelmi emlékezetünk megkerülhetetlen napja ez, amikor a szerb nép a szabadság, az önbecsülés és egyenjogúság mellett állt ki. A mai napig ezen eszméken alapszik mindannyiunk élete. Felelősségünk és kötelességünk, hogy a mögöttünk álló évek viszontagságai ellenére a világválság idején is megőrizzük Svetozar Miletić és Jaša Tomić hagyatékát, és ápoljuk az együttélés és egyenjogúság eszméjét – hangsúlyozta ünnepi beszédében a tartományi kormányfő.

Az ünnepélyen Mirović nyújtotta át a tartományi elismeréseket is: a Milutin Milanković nevét viselő díjat az idén prof. dr. Momir Milkov vehette át azért a kimagasló tevékenységért, amelyet a tudomány területén folytat. A művészetek terén kifejtett munkájáért Gordana Đurđević Dimićet díjazták a Pavle Jovanović-díjjal.

A díszülésen Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke is tiszteletét tette, de a tartományi és az országos képviselők, illetve az önkormányzati küldöttek mellett jelen voltak Anđelka Atanacković gazdasági miniszter és Bratislav Gašić, a védelmi-tájékoztatási ügynökség igazgatója is. A megemlékezés egy emlékszoba felavatásával zárult, amelyben a vajdasági jelentős események és személyiségek kaptak helyet.