2024. április 27., szombat

Momirović: A Belgrád–Budapest gyorsvasút megépítésével történelmet írunk

Tomislav Momirović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter úgy fogalmazott, hogy a történelem megteremtésének vagyunk a tanúi, mert Belgrádot és Budapestet a legmagasabb színvonalú vasúti infrastruktúrával kötik össze – írja a Szerbiai RTV.

Belgrádot és Budapestet ugyanúgy összekötjük, mint Belgrádot és Újvidéket – jegyezte meg a miniszter.

Két hónapja adták át a forgalomnak a Belgrád–Újvidék közötti gyorsvasutat, csak áprilisban mintegy 250 ezer utast szállítottak ezen az útvonalon. A 200 kilométeres óránkénti sebesség és a fél órás utazás a fő oka annak, hogy a legtöbben visszatértek a vasúti közlekedéshez.

Közvetlenül a forgalomba helyezését követően a második szakaszon, Újvidéktől Szabadkáig folytatódnak a munkálatok.

– Belgrádot és Budapestet ugyanúgy összekötjük, mint Belgrádot és Újvidéket. Csak áprilisban 250 ezer ember utazott a gyorsvonatokon ezen a szakaszon. Össze akarjuk kötni Belgrádot és Ništ is – fogalmazott Tomislav Momirović.

Elmondta, hogy a Budapest felé vezető vasúton már elkezdődtek a munkálatok, folynak a munkálatok a régi vasút bontásán, ezt követően pedig megkezdődik az új építése.

– Ami az építésnél is fontosabb, az a technológia. A vasútnak jelentős technológiai háttere van. Ennek a projektnek a megvalósításához pedig olyan mérnökökre van szükségünk, akik rendelkeznek az ilyen projektek megvalósításához szükséges tudással – mondta a miniszter, megjegyezve, hogy ez a vasút lesz Kelet-Európában a legmodernebb.