2024. április 26., péntek

Újra igényelhetik a fiatalok a száz eurót

Mali: Június első napjaiban folyósítják a támogatást

Hétfőn újra megnyitották a száz eurós támogatás igénylésére a lehetőséget az Állami Kincstár honlapján. Ezúttal azok jelentkezhetnek be a rendszerbe, akik január óta betöltötték a 16. életévüket. Automatikusan utalják viszont az összeget azoknak, akik már egyszer részesültek a 16–29 éves ifjak részére biztosított állami támogatásban.

Az év elején csaknem 1 millió 60 ezer fiatalnak utalta át az állam száz eurós összeget – emlékeztette a közvéleményt Siniša Mali pénzügyminiszter. Hozzátette: május 31-éig azok is jelentkezhetnek, akik időközben töltötték be a 16. életévüket. Az elektronikus igénylésnél a név mellett ezúttal is csak a személyi igazolvány számára van szükség, illetve jelezni kell, hogy melyik banknál szeretné felvenni az összeget a kérelmező – hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Szerbiai RTV vendégeként.

– Ez még egy olyan ígéret, amelyet teljesít az állam: a fiataloknak június 1-jén, 2-án és 3-án másodszor is átutalunk száz eurós összeget. Az első körben összesen 12,5 milliárd dinárt folyósított az állam a fiatalok számláira, ezúttal pedig előreláthatólag a 13 milliárd dinárt is elérheti az igénylések összértéke. Az erre szánt összeget már elkülönítette az állam a költségvetésből, így az ígéret szerint minden fiatal részesül támogatásban, aki az első vagy a második körben kérelmezte azt – emelte ki Mali.

Emlékeztetett arra is, hogy az állam a 2020-ban száz eurós támogatást utalt át a nagykorú állampolgároknak is, a koronavírus-járvány kezdete óta pedig 10 ezer dináros segítségben részesültek az egészségügyi dolgozók, ugyanennyit utaltak az oktatási és szociális intézmények dolgozóinak, de  20 ezer dináros támogatást kaptak a nyugdíjasok is.

INFLÁCIÓ VAN, DE KISEBB A KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY

A pénzügyminiszter a beszélgetés folyamán kitért az állami költségvetés helyzetére is. Az első negyedévben ugyanis 82 milliárd dinár hiánnyal számolt a szerb kormány, ehelyett viszont 75 százalékos deficitet valósított meg – mondta Mali.

– Az idei évre 3 százalékos hiányt terveztünk: a bevételek jó megfizettetése azonban csökkentette a tervezett deficitet. Ugyanakkor az első negyedévre 4,3 százalékos, a másodikra viszont 3,7 százalékos növekedést terveztünk. Egyelőre egészséges pénzügyi mutatókkal dicsekedhetünk a globális krízis időszakában is, amikor a világ energiaválsággal néz szembe és gazdasági leépüléseket okoz az ukrajnai háború.

Mali elmondta, hogy áprilisban 9,6 százalékos infláció volt országunkban, amelynek kétharmadát az import okozta.

– Erre sajnos nem hathat ki az állam. A szerb kormány megtett mindent annak érdekében, hogy megvédje a lakosok életszínvonalát: ellenőrzése alatt tartja az üzemanyag árát, féken tartja a villanyáram drágulását, és az alapvető élelmiszerek árát is befagyasztotta. Nagy erőkkel küzd azért is, hogy minél kedvezőbb tárgyalásokat folytasson az oroszokkal a földgáz árát illetően. Emellett egy-két évre elegendő élelmiszer-tartalékkal rendelkezünk, de maximálisan feltöltöttük a rendelkezésre álló tárolókat nyers olajjal és dízellel is – sorolta a pénzügyminiszter, aki szerint az állam azonnal reagál, akár a lakosoknak, akár a gazdaságnak van szüksége segítségre.

MŰKÖDIK AZ ÚJ FISKÁLIS RENDSZER

Mali megemlítette az új fiskális rendszer bevezetését is. A május elsejétől érvényesített rendelkezések óta egy nap alatt országszinten akár a 10 milliót is eléri a kiadott számlák száma.

– Ez a legfontosabb eleme a szürkegazdaság elleni küzdelemnek. Folyamatosan beszámolunk a mezőgazdaság, az ipar, a lakosok és a fiatalok támogatásáról, ám ez csak akkor valósulhat meg, ha mindenki kéri és elveszi a számlát. Aki ezt nem teszi meg, önmagának okoz kárt azzal, hogy megkárosítja a közös költségvetést, amely az alapja többek között azon tíz autóút építésének is, amelyek folyamatban vannak – emelte ki az utak építését az aktuális befektetések listájáról a pénzügyminiszter.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a közös célok megvalósításáért küzd az adóhivatal is, amely május elseje óta 367 ellenőrzést végzett el terepen. Mali nyomatékosan kijelentette, hogy az állam ezzel nem tréfál, és kitartóan folytatja a szürkegazdaság elleni harcot. Kérte a lakosokat, hogy a kiadott számlákon levő QR-kódok beolvasásával ellenőrizzék a számlák eredetiségét, és jelentsék az esetleges szabálytalanságokat.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy az állam folytatja a tárgyalásokat a piaci árusokkal is annak érdekében, hogy elfogadható megoldást találjanak az új pénztárgépek alkalmazására. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyre elfogadottabb az elektronikus számlázás is: jelenleg 10.500 közpénzből működtetett felhasználó alkalmazza, az év végéig azonban a magánszektor is átáll a papír nélküli számlázásra.

– Egy korszerű, teljesen átlátható gazdasági rendszert vezetünk be, amely biztos alapja a befektetéseknek. Ily módon pedig még több új gyárak és munkahely nyílik meg országunkban – utalt a törvényesített üzletelések pozitívumaira Mali.