2024. május 8., szerda

Májusi fülemülekoncert

Idén először szervez lepketúrát az Arcus

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület hagyományos programjai sorába tartozó Fülemülék éjszakája elnevezésű, ismeretterjesztő programját idén is megtartották, méghozzá két helyszínen: Topolyán és Kishegyesen. A program célja, hogy az érdeklődőket megismertessék a helyi madárvilággal, különös tekintettel a fülemülére (Luscinia megarhynchos), mely faj hím egyedei ebben az időszakban már hallatják tetszetős éneküket a bozótos, fás területeken, főként az esti és éjszakai órákban.

A Fülemülék éjszakáját mindkét helyszínen nagy érdeklődés övezte. Topolyán tizenhét, Kishegyesen harminchat fős csoport gyűlt össze, hogy egy kellemes, tavasz délutáni séta közben jobban megismerkedjen a lakott területeken is előforduló madarakkal. A túra alkalmával távcsöves megfigyelésre is volt lehetőség, így nemcsak a fülükre, de a szemükre is hagyatkozhattak az érdeklődők.

A fülemülén kívül más madarakkal is találkozhattak. A topolyai túra Topolya Község Múzeuma elől startolt, így elsőként a sarlós fecskék megfigyelésére adódott alkalom, valamint a széncinege, házi rozsdafarkú, örvös galamb, fekete rigó mellett fészekrakás közben tetten ért fehér gólyát is láthattak a túrázók.

A kishegyesi csapat a helyi általános iskolánál gyülekezett, majd a vasútállomás felé indultak. A túra közben a fülemülén kívül a már említett madarak mellett vörös vércsét, csókát is láthattak.

A program szervezői mindkét alkalmat pozitívan értékelik, hiszen viszonylag nagy tömeget sikerült megmozgatniuk, ami azt tükrözi, hogy továbbra is vannak, akik érdeklődnek környezetük élővilága iránt, és szeretnének egy kicsit többet megtudni akár a madarakról, akár más élőlényekről. Fontos kiemelni, hogy a résztvevők között szép számban akadtak képviselői az általános iskolás korosztálynak, ugyanakkor a néhány éves kisgyerekektől kezdve az idősebb generációkig mindenkit szívesen látnak a soron következő túrára is.

A május 22-ére tervezett lepketúra idén debütál. A túrával kapcsolatos részletek hamarosan elérhetőek lesznek a közösségi oldalon, valamint az Arcus Környezetvédő Egyesület honlapján, a www.arcus.org.rs címen.