2024. április 26., péntek

Tanulj magyarul Újvidéken!

Az Újvidéki Magyar Oktatásért program szervezői a hetedikes és nyolcadikos diákokat és szüleiket szombaton hét újvidéki tanintézményben várják.
Az érdeklődők megismerkedhetnek magyar tannyelven is működő középiskoláink és gimnáziumunk tantervével, kínálatával.

A bemutató május 14-én 10 órakor kezdődik az Európa Kollégiumban (Cirill és Metód utca 11.), majd délben folytatódik az Apáczai diákotthonokban. A délután folyamán a szülők és a diákok megtekinthetik, körbejárhatják az öt, magyar tannyelven oktató, újvidéki középiskolát, a Bogdan Šuput Formatervezői Középiskolát, az Április 7-e Egyészségügyi Középiskolát, a Svetozar Marković Gimnáziumot, a futaki Mezőgazdasági Iskolát és Diákotthont, továbbá a Mihajlo Pupin Villamossági Középiskolát. Érdeklődni és a programon való részvételi szándékot az ujvideki.magyar.oktatasert@gmail.com címen lehet bejelenteni.

Információk a https://www.facebook.com/UjvidekiMagyarOktatatsert webhelyen. Az alábbiakban megpróbáltuk összefoglalni azokat a tudnivalókat, amelyek érdekesek lehetnek azok számára, akik Újvidéken szeretnének magyar nyelven továbbtanulni középiskolában.

A Bogdan Šuput Formatervezői Középiskola 70 éve létezik. Az ország három kiemelkedő, ilyen jellegű tanintézménye közé tartozik. Az iskola öt szakterületen képezi diákjait csomagtervező technikus, propaganda és grafikai formatervező technikus, enteriőr-lakásberendezés és ipartechnikus, textiltervezés, képzőművészeti technikus szakon. Magyar nyelvű oktatásban a grafikai formatervezői- és a képzőművészeti szakon részesülhetnek a diákok.

A Bogdan Šuput Formatervezői Középiskolába a második évben is beiratkozhatnak a diákok, a felvételi vizsga letétele után (Fotó: Ótos András és Dávid Csilla felvételei)

A Bogdan Šuput Formatervezői Középiskolába a második évben is beiratkozhatnak a diákok, a felvételi vizsga letétele után (Fotó: Ótos András és Dávid Csilla felvételei)

Az iskola kimagasló szakoktatást, kiváló tanári kart, egyéni és kis csoportokban történő oktatást kínál, modern technikai felszerelést és széles körű további oktatásra való felkészítést biztosít. Fejleszti az egyéni kreativitást, az alkotási eredetiséget, önállóságot és a találékonyságot is, minden szakterületen. Négyéves képzést nyújt, amely rendes tanmeneten kívül felölel számos pályázatot, kiállítást és műhelyfoglalkozást is. Művelődési és közéletünk kimagasló személyiségei, nemzetközi elismerésnek örvendő, határon innen és túl tevékenykedő.középiskolai-, egyetemi- és akadémiai tanárok is szép számban kikerültek az iskola tanulói közül.

A felvételi vizsgát előbb tartják meg, mint a többi középiskolában, három napig tart, rajzolásból, festészetből és szobrászatból vizsgáznak a fiatalok. Azok, akik az idén lekésik a felvételit, beíratkozhatnak másik iskolába, majd a második év előtt, a felvételi vizsga lerakásával beíratkozhatnak itt második osztályba.

Az Április 7-e Egészségügyi Iskolában 1946. szeptember 16-án tartották meg az első órát, melynek témája az egészségügyi nővér feladata és hivatásának fontossága volt. Ezen az első iskolaórán 40 tanuló vett részt. Napjainkban 13 tagozata van az iskolának, magyar nyelven egészségügyi nővér-technikusnak tanulnak, négyéves elméleti és gyakorlati szakképzés keretében.

Az általános tantárgyak mellett sok érdekes szaktantárgyat lehet itt tanulni, például: elsősegélyt, a fertőző betegségekről, sebészetet, sürgősségi állapotok irányítását... A gyakorlati órákon magas szintű szakmai, hivatásbeli tudást lehet szerezni, a diákok megtanulhatják a csapatmunkát, a felelősségteljes hozzáállást az elvégzendő feladathoz. A gyakorlati oktatás egy része a Kamenicai Tüdőgondozó - és Szívgyógyászaton, a Vajdasági Klinikai Központban, az újvidéki szülészeten, a gyermekkórházban és más egészségügyi intézményekben történik.

Az Április 7-e Egészségügyi Iskola (Fotó: Ótos András és Dávid Csilla felvételei)

Az Április 7-e Egészségügyi Iskola (Fotó: Ótos András és Dávid Csilla felvételei)

Ez a szak széleskörű ismeretekkel, tudásanyaggal készíti fel a tanulókat jövőbeli munkahelyeikre. A végzettségről szóló bizonyítványt és a diplomát két nyelven – szerbül és magyarul – állítják ki, ami által lehetővé válik a munkavállalás Szerbiában, de ugyanúgy külföldön is. Ebben az iskolában a továbbtanuláshoz a tanulók jó alapot, színvonalas szaktudást szerezhetnek. Ezek mellett részt vehetnek önkéntesként különböző humanitárius intézmények és szervezetek munkájában, például a Vöröskereszt aktivistájaként, és önkéntes véradóként is bizonyíthatnak.

Az idén szeptembertől van lehetőség az újonnan bevezetett, magyar tannyelvű egészségügyi nővér-nevelő szakra való átképzésre is. Ez azt jelenti, hogy azok is, akik nem egészségügyi középiskolát (érettségiztek) fejeztek be, vagy pedig az egészségügyi középiskola valamelyik másik szakán végeztek, különbözeti vizsgák letételével megszerezhetik az egészségügyi nővér-nevelő szak elvégzéséről szóló okmányt, középiskolai diplomát. A rendes tanulók tehát iskoláztatásuk során két szakot is elvégezhetnek magyar tannyelven, akár egyszerre is. Szeptembertől az egészségügyi nővér-technikus szakot, a másik szakot pedig – az egészségügyi nővér-nevelő szakot – különbözeti vizsgákkal. Így az iskoláztatás végére két diplomát is megszerezhetnek.

A Svetozar Marković Gimnázium általános szakirányzatot képvisel, a diákok – miután befejezik a negyedik osztályt – bármelyik egyetemen folytathatják tanulmányaikat, úgy Szerbiában, mint külföldön. Az elsősök és a másodikosok számára a Gimnázium ingyenesen biztosítja a tankönyvek jelentős részét. A rendes tantárgyak mellett választható tanprogramokkal bővítették az órarendet, a diákok – érdeklődési körüknek megfelelően – végezhetnek kutatásokat, projektekben vehetnek részt aktívan, szakkörökben tevékenykedhetnek. A Gimnázumnak jelenleg 1100 tanulója van, közülük 45 diák magyar tannyelven tanul, négy tagozatban. Fontos megemlíteni azt, hogy az intézmény Újvidék belvárosában, a központ szívében van, tehát a diákoktól karnyújtásnyira vannak a művelődési tartalmak – színházak, múzeumok, galériák. A gimnazisták hagyományosan szívesen látogatják az ilyen helyeket. A gimnáziumi tanulmányok a nyelvtanulás terén is említésre méltó előnyt jelentenek.

A Svetozar Marković Gimnázium Újvidék szívében fogadja diákjait (Fotó: Ótos András és Dávid Csilla felvételei)

A Svetozar Marković Gimnázium Újvidék szívében fogadja diákjait (Fotó: Ótos András és Dávid Csilla felvételei)

A Futaki Mezőgazdasági Iskola és Kollégium szaktanárai a tanulókat jól felszerelt gazdasággal, farmmal, termőfölddel, gyümölcsössel, konyhakerti és üvegházi kertekkel, borászati és méhészeti műhellyel várják. Négyéves, gyakorlati és elméleti képzést nyújt, mezőgazdasági technikus szakon, magyar nyelven. A diákoknak tanulmányaik során lehetőségük nyílik ingyenes vezetői vizsgát tenni traktorra, ez az engedély a későbbiekben felére csökkenti a B kategóriás autóvizsga költségeit. Az Újvidéktől alig néhány kilométerre fekvő település csendes, vidéki hangulatú, mégis közel van a tartományi székvároshoz és a Dunához.

A Futaki Mezőgazdasági Iskola és Kollégium Hadik András gróf egykori birtokán fekszik, diákjai ingyenesen vizsgázhatnak traktorra. Ez a B katégóriás engedély megszerzésénél jelent nagy anyagi könnyítést (Fotó: Ótos András és Dávid Csilla felvételei)

A Futaki Mezőgazdasági Iskola és Kollégium Hadik András gróf egykori birtokán fekszik, diákjai ingyenesen vizsgázhatnak traktorra. Ez a B katégóriás engedély megszerzésénél jelent nagy anyagi könnyítést (Fotó: Ótos András és Dávid Csilla felvételei)

Az iskola Hadik András gróf egykori birtokán fekszik és a kastély mind a mai napig az intézmény főépületeként szolgál. Az általános tantárgyak mellett számos szaktantárggyal is megismerkedhetnek a diákok, ezek közül a fontosabbak a növényvédelem, mezőgazdasági technika, a szántóföldi növénytermesztés, gyümölcsészet, szőlészet és az állattenyésztés. Az iskola tanulói szakcsoportmunkában is részt vehetnek, ilyenek a méhészet, a lovaglás, a borászat és a pálinkafőzés.

Az iskola területén lévő fiúkollégium 128 férőhelyes, 2, 3 és 4 ágyas szobákban nyújt lakhatási lehetőséget. Az iskolától 50 méterre elhelyezkedő lánykollégium 62 férőhelyes, itt is 2, 3 és 4 ágyasak a szobák. A bennlakó tanulóknak lehetőségük van az iskolai étterem szolgáltatásait is igénybe venni – mindennap ízletes reggelivel, ebéddel és vacsorával. Vajdaság egész területéről szívesen várják itt a diákokat, ők leggyakrabban Temerinből, Tiszakálmánfalváról, Szenttamásról, Óbecséről és Bácsföldvárról érkeznek. Távolabbi településekből is, Nemesmiliticsről, Szilágyiról, Tordáról, Kisoroszról, Ittabéről, Szentmihályról...

A Mihajlo Pupin Villamossági Középiskolában az előttünk álló tanévben számítógép-technikai szak nyílik, számítógéptechnikusokat képeznek magyar nyelven. Mostanáig multimédia szak is nyílt, de a tanári kar most a számítógéptechnikusi irányzat mellett döntött. Ez egy viszonylag modern szakirány, a diákok software és hardware felhasználási módokat, ezek javítási technikáit tanulják.

A Mihajlo Pupin Villamossági Középiskola (Fotó: Ótos András és Dávid Csilla felvételei)

A Mihajlo Pupin Villamossági Középiskola (Fotó: Ótos András és Dávid Csilla felvételei)

A számítógéptechnikus régebben számítógépeket javított, manapság ez inkább programozást jelent, természetesen villamossági tudnivalókkal vegyítve. Jelenleg ebben a szakközépiskolában négy magyar tannyelvű osztályban tanulnak a diákok, mindegyik évfolyamban egy osztályban, nagyjából 45-en. Általában bácskai fiatalok jönnek ide tanulni, újvidékiek, temeriniek, de néha messzebről is érkeznek. A tanintézmény tekintetében az is nagyon vonzó, hogy Újvidék van, a székváros pedig – mint ahogy az az utóbbi években bebizonyosodott – az információs technológiák regionális központjává vált.

Számtalan munkalehetőséget kínál ezen a téren, a programozás, mint szakma újabban hihetetlen méretű népszerűségnek örvend. Nagyon gyorsan fejlődő szakmáról beszélünk, így a Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskolában sok fiatal tanár tanít, egyenesen az ugyancsak Újvidéken lévő egyetemi karról érkeznek ide oktatni, hozzák a friss tudást. Az ilyesmi kisebb településeken nehezen megvalósítható folyamat.