2024. május 8., szerda

Amerikai hírszerzés: Elhúzódó háborúra kell számítani Ukrajnában

Ukrán katonák kiképzése kezdődött meg Németországban a német védelmi ipar egyik legkorszerűbb terméke, a Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) önjáró löveg használatára

Az amerikai hírszerzés arra figyelmeztet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hosszú háborúra készül Ukrajnában – jelenti a BBC. Az Egyesült Államok szerint ez még abban az esetben is így lesz, ha az orosz haderő további sikereket ér el Kelet-Ukrajnában.

Moszkva jelenleg a Donbasz-régió elfoglalására összpontosította csapatait, miután Ukrajnának sikerült megakadályozni a főváros, Kijev elfoglalását. Ennek ellenére az amerikai hírszerzés szerint továbbra is patthelyzet áll fenn a régióban. 

Avril Haines, a nemzeti hírszerzés igazgatója kedden egy amerikai szenátusi bizottsági meghallgatáson elmondta, hogy Putyinnak továbbra is szándékában áll „a Donbaszon túli célok elérése", de ambíciói nem állnak összhangban Oroszország jelenlegi hagyományos katonai képességeivel".

Mai hír szerint megkezdődött egy csoport ukrán katona kiképzése a német védelmi ipar egyik legkorszerűbb terméke, a Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) önjáró löveg használatára a német hadsereg (Bundeswehr) tüzérségi kiképzőközpontjában – idézi a portfolio.hu a német hírportálokat. A beszámolók szerint az orosz támadás ellen védekező ukrán hadseregből több mint hatvan katona, szakértő és tolmács érkezett a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Idar-Obersteinben működő tüzérségi iskolába, ahol egy negyven napig tartó tanfolyamon sajátítják el a PzH 2000 használatához szükséges ismereteket.

A PzH 2000 a kategóriájában a legmodernebbnek számító nyugati gyártású eszköz. A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) konzorcium gyártmánya a futóműve révén úton és terepen is igen mozgékony, ami a páncélzattal együtt erős védelmet biztosít a személyzetnek és a berendezéseknek, 155 milliméteres űrméretű tarackágyújával pedig akár 50 kilométeres távolságban elhelyezkedő célokra is képes csapást mérni. A német szövetségi kormány a holland kormánnyal együttműködve 12 ilyen eszközt ad át az ukrán hadseregnek.

Ugyanakkor, a Reuters jelentése szerint négy orosz regionális kormányzó is bejelentette lemondását, miközben az ország lassan már érzi a gazdasági szankciók hatásait. A tomszki, a szaratovi, a kirovi és a mari el-i régió vezetője bejelentette azonnali távozását hivatalából, míg a rjazani régió vezetője közölte, hogy nem indul újabb mandátumért. Ennek megfelelően a tervek szerint mind az öt régióban választásokat tartanak szeptemberben. Bár Oroszországban a kormányzókat választják, politikailag a Kremlnek tartoznak felelősséggel.