2024. április 27., szombat

Vučić Brüsszelből: A nyomás nem töri meg Szerbiát

Aleksandar Vučić a sajtónak nyilatkozott, miután Brüsszelben az uniós tisztségviselőkkel és a nyugat-balkáni régió politikai képviselőivel tárgyalt.

Elmondta, hogy továbbra is eltökélt a Nyitott Balkán kezdeményezés keretében megvalósuló munka mellett, és hogy a nyugat-balkáni országok képviselőivel erről is egyeztettek Brüsszelben, Albánia és Észak-Macedónia képviselői részéről számos kérdésben nyitottságot tapasztalt. Úgy fogalmazott, hogy Szerbia nincs könnyű helyzetben, de holnap még nehezebb lesz, mivel megerősítették, hogy Koszovó átadja tagsági kérelmét az Európa Tanácsba.

Kiemelte, hogy Pristina az ukrajnai helyzetet használja ki arra, hogy Szerbia kárára előnyt kovácsoljon magának. Az államfő bejelentette, hogy az elkövetkező 36 órában összehívják a Nemzetbiztonsági Tanács ülését.

Mint mondta, a hivatalos Belgrád politikai lépésekkel, racionális döntésekkel reagál Pristina törekvéseire.

Amint arról korábban hírt adtunk, Aleksandar Vučić szerb elnök ma este Brüsszelben munkavacsorán vett részt, amelyet Joseph Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője szervezett a nyugat-balkáni országok vezetőinek. Az est folyamán a szerb államfő Várhelyi Olivér bővítési biztossal is találkozott.

Az államfő közösségi oldalán köszönetet nyilvánított a bővítési biztosnak, amiért őszintén támogatja Szerbiát európai útján. 

Várhelyi Olivér bővítési biztossal és Joseph Borellel, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselőjével folytatott tárgyalásokról Vučić elmondta, Szerbiának egyetlen útja van, és az az európai, ezért nincs más feladat, mint folytatni a reformokat az igazságszolgáltatás, a jogállamiság, sajtószabadság terén.