2024. május 4., szombat

A tűzoltócsapatok összekovácsolója

Bácskossuthfalván két év kihagyás után megrendezték a Kapocs Kupát

Hatodik alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a Kapocs Kupát, a Moravicai Önkéntes Tűzoltó-egyesület régiószerte népszerű megmérettetését. A helyi Id. Kovács Gyula Általános Iskola tornatermében megtartott találkozón összesített időeredményével a házigazda testület gyűjtötte be a legtöbb pontot, így a településen marad a megmérettetés vándorserlege is.

A férfiak és a nők számára két korosztályban lebonyolított versenyre 20 egyesület érkezett Vajdaság egész területéről és a magyarországi Karcagról. A 30 évnél ifjabbak női A megnevezésű kategóriájában a bajmoki tűzoltók bizonyultak a legjobbnak, őket a galagonyási (Glogonj) csapat követte, a harmadik helyen pedig a kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület ifjú hölgytagjai zárták a találkozót. A nők mezőnyében a 30 évnél idősebbek által alkotott B megnevezésű csapatok versenyében a bácskossuthfalviak győzedelmeskedtek, őket a zentai csapat tagságához tartozó hölgyek követték. A férficsapatok A versenyében Bajmok győzedelmeskedett, a második helyen Kevevára (Kovin) önkéntes tűzoltócsapatának tagjai végeztek, a képzeletbeli dobogó harmadik helyére pedig szintén bajmokiak állhattak fel. A B kategória férficsapatainak versenyét Bácskossuthfalva nyerte meg, őket a zentai tűzoltók követték, majd a galagonyási testület tagsága. Az elismerő okleveleket és a serlegeket Zorica Rankov, a Topolyai Községi Tűzoltószövetség elnöke, Papp László, Bácskossuthfalva tanácselnöke, Nagy Simon, a rendezvény fő szervezője, a MÖTE parancsnoka és Veselinović Strahinja, a házigazda szervezet elnöke nyújtotta át.

Papp László üdvözlőbeszédében örömének adott hangot, hogy két év után ismét sikerült megszervezni ezt az ugyan ügyességre és rátermettségre épülő, de a barátkozásra és a szórakozásra is lehetőséget adó versenyt. Nagy Simon, a bácskossuthfalvi testület parancsnoka elégedettségének adott hangot, hogy két év után végre le tudták bonyolítani a rendezvényt.

– A Kapocs Kupát általában a tél végi időszakban szoktuk megszervezni, ekkor még kevesebb kötelezettséggel kell számolni a kertekben, szántóföldeken, alkalmasabb az idő a felkészülésre is. Ez meglátszott a jelentkezőink létszámán, hiszen 20-an érkeztek hozzánk Bácskossuthfalvára, a járványhelyzet előtt dupla ennyien vettek részt. Jövőre reményeink szerint többen leszünk, és várjuk horvátországi barátainkat is, hiszen márciusra ütemezzük be a találkozót – nyilatkozta Nagy Simon, aki arról is szólt, hogy mivel a tavaszi időszakban szokatlanul kevés csapadék hullott, ezért extrém számú nádtűzzel kellett megküzdeniük. Az esős napok óta ezzel a gonddal nem kell küzdeniük, így a találkozót és az előkészületeket is viszonylagos nyugalomban le tudták bonyolítani.

Zorica Rankov a bácskossuthfalvi találkozóról azt mondta, hogy a tűzoltócsapatok számára rendkívül fontos közösségépítő erővel bír, és az egyéni fejlődésüket is szolgálja.

– Az önkéntes tűzoltók küldetése rendkívül nemes, hiszen erejüket, idejüket nem sajnálják más életének, az anyagi javainak a védelmében. Ez a verseny igyekszik ezt a szellemiséget közösségben éltetni, mint ahogy az utánpótlás-neveléshez is hozzátesz, hiszen igyekszünk a legkisebbeket is bevonni ebbe a küldetéstudatba. Nagy örömünkre és büszkeségünkre szolgál, hogy a Gunarasi Önkéntes Tűzoltótestület női A csapata és férfi B csapata a helytállásával múlt évben az Újvidéken megrendezett országos bajnokságon kiharcolta, hogy részt vehessen az idén Szlovéniában, Celje városában megrendezendő tűzoltó-olimpián. A rendezvényt július közepén szervezik meg, és Topolya község biztosította a jelentkezéshez szükséges anyagi feltételeket – árulta el Zorica Rankov.

A bácskossuthfalvi VI. Kapocs Kupa megrendezését Bácskossuthfalva helyi közössége, a községi tűzoltószövetség, az Id. Kovács Gyula Általános Iskola és több helyi vállalkozás támogatta anyagilag.