2024. április 27., szombat

Határozottabb lépésekre számítanak

Manuel Sarrazin Belgrádban is külpolitikai harmonizációra szólította fel a szerb államvezetést

Szerbia európai integrációjáról, a Szerbia és a Németország közötti bilaterális kapcsolatokról, illetve gazdasági együttműködésről, továbbá a nyugat-balkáni országok közötti kapcsolatokról volt szó Aleksandar Vučić allamfő és Manuel Sarrazin, a német kormány Nyugat-Balkánért felelős különmegbízottjának keddi belgrádi találkozóján. Szerbia még az eddigieknél is intenzívebben kívánja folytatni az európai integrációt, jelentette ki ezúttal is Vučić, aki reméli, hogy Sarrazin nemcsak ehhez, hanem a térség országai közötti együttműködés minőségibbé tételéhez is hozzájárul. Ezzel összefüggésben Vučić a béke és a stabilitás megőrzésének fontosságát hangsúlyozta, rámutatva, hogy a regionális politikához való eddigi felelősségteljes hozzáállásának köszönhetően Szerbiára ma megbízható partnerként tekintenek. Az ország a párbeszéd és a kapcsolatok minden területen való erősítésének az elkötelezettje, húzta alá az államfő, hozzátéve, Belgrád éppen ezért tartja meghatározónak a Berlini folyamatot, hiszen ez egyrészt elősegíti a térség országai közötti megbékélést, másrészt pedig az országok európai integrációjának a hátszele.

A billaterális együttműködéshez kapcsolódóan Vučić megismételte, hogy Németország Szerbia első számú külkereskedelmi partnere, reméli, hogy a továbbiakban is nagy lesz a német beruházók érdeklődése.

Sarrazin megismételte a német államvezetés képviselőinek múlt heti üzenetét: remélik, Szerbia összehangolja politikáját az EU döntéseivel, ha nem is azonnal, de legalább fokozatosan. Mint hozzátette, hiszi, hogy a szerbiai polgárok számára az EU vonzóbb Oroszországnál. Ennek tükrében remélik, hogy a kormány új összetétele határozottabb lépéseket tesz meg, nem „irányunkba, hanem a szerbiai közvélemény irányába”, nyomatékosította Sarrazin.

Látogatása azt szemlélteti, hogy Németország számára fontos Szerbia, nyilatkozta később a sajtónak Sarrazin Az EU értékeinek újjáélesztése című konferenciát követően. A politikus arra is kitért, hogy sem Belgrád, sem Pristina nem reménykedhet előrehaladásban az integráció útján, amennyiben nem sikerül rendezniük kapcsolataikat a brüsszeli párbeszéd keretében. Németország annak az elkötelezettje, hogy a Nyugat-Balkán országai az EU teljes jogú tagállamaivá váljanak, hangsúlyozta a politikus. Mint hozzátette, országa elveti annak a lehetőségét, hogy a térség országai csupán az EU együttműködő partnerei, vagy valamiféle másodrangú országok legyenek.