2024. március 28., csütörtök

Őseinkre emlékezve

Mézesdűlői pogány ünnep Óbecsén

Egy nem mindennapi rendezvény várta az érdeklődőket a hétvégén az óbecsei György László tanyáján, akit a legtöbben inkább csak Schultzként ismernek. Mézesdűlői pogány ünnepet tartottak, ahol különféle előadásokkal, fafaragással és -égetéssel, ősi harcbemutatóval, kézműves kiállítással és zenei programokkal is készültek a szervezők.

– A mézesdűlői pogány ünnep valójában az őseinkről szól. Óbecsén tavaly szeptemberben tartottuk meg először ezt a rendezvényt, mintegy százan, magyarok és szerbek együtt ünnepeltünk. Vajdaságban sokféle nemzetiség él, de ha visszamegyünk egészen a gyökereinkig, akkor rájövünk, hogy sok a hasonlóság, és ezt szeretnénk mi is megmutatni – mondta György László.

A rendezvény ötletének megszervezése az óbecsei Ularik Ferenctől ered.

– A közelmúltban ellátogattam Pomázra Szemző Gáborral és barátaival. Onnan jött az ötlet vagy talán a sugallat, hogy a helyieknek, a vajdaságiaknak is meg kell tapasztalniuk, meg kell ismerkedniük ezzel a rendezvénysorozattal. A következő eseményünket, a Kuruc tábort augusztus 20-án tartjuk meg szintén itt, Óbecsén – közölte Ularik Ferenc.

A Magyarországon és az elcsatolt területeken élő emberek egy közösséget alkotnak, hiszen a Kárpát-medence nemcsak a magyaroké, hanem minden népé, mondta Szemző Gábor, a magyarországi Magír Egyesület vezetője.

– Nem az a feladatunk, hogy visszaszerezzük az országot, hanem hogy visszaszeressük. Célunk, hogy a különféle nemzetiségeket összekapcsoljuk – mondta Szemző Gábor.