2024. április 26., péntek

Lehet-e dinárban fizetni a gázt?

– Szerbia barátságos ország, nem vezetett be szankciókat, és az együttműködés változások nélkül folytatódik – jelentette ki Alekszandr Bocan-Harcsenko szerbiai orosz nagykövet a Politika napilapnak adott interjújában.

Arra a kérdésre pedig, hogy lehet-e dinárban fizetni a gázt, azt válaszolta, hogy majd kiderül, mert ez a két kormány közötti tárgyalások és megegyezés eredménye lesz, írja a FoNet. A nagykövet hozzátette, Oroszország perspektívát lát az aktívabb nemzeti valutában történő fizetésre való átállásban.

– Az ilyen ötletek azért léteznek, mert a Nyugat élete és viselkedése sugallta őket, amelyek egyszerűen ellopták az Orosz Föderáció tartalékainak egy részét, és mindenhol lerombolták az önmagába vetett pénzügyi bizalmat, ezért megtorló intézkedéseket fogadtunk el – közölte Alekszandr Bocan-Harcsenko.

Rámutatott: Oroszország megérti a Nyugat Belgrádra nehezedő „hihetetlen nyomását” és azt a nehéz helyzetet, amelybe Szerbia került.

– Nagyra értékeljük azt az elvi irányvonalat, amelyet Szerbia képvisel abban, hogy nem ismeri el és nem fogadja el az oroszellenes szankciókat – közölte az orosz diplomata.

Hozzátette: Szerbia mindig is fenntartotta az egyensúlyt a Kelet és a Nyugat között, és szuverén érdekeiből indult ki. Hangsúlyozta, hogy Oroszország nem ismeri el Koszovót, és úgy értékelte, hogy az orosz álláspont állítólagos megváltoztatását azzal a céllal találták ki, hogy tönkretegyék a kapcsolatokat Belgráddal, és Szerbia az oroszellenes intézkedések mellé álljon.