2024. május 8., szerda

A jövő meséi

Több mint kétszáz hazai és külföldi művész mesél

Az Európa Kulturális Fővárosa programplatform keretében vasárnaptól egy új, a Jövő meséi elnevezést viselő eseménycsokor várja a látogatókat.

A mesélőművészek május 15-éig megmozgatják a színházi világ otthonait, a Szerb Nemzeti Színházat, az Ifjúsági Színházat, az Újvidéki Színházat, valamint öt művelődési állomást és a város, illetve a környező települések iskoláit, a köztereket és a parkokat is. Az eseményen több mint kétszáz művész fog bemutatkozni, akik tizennégy országból érkeztek-érkeznek, és húsz helyszínen negyven mesés előadást mutatnak be.

A régi, közismert meséket újszerű köntösben tárják a nézők elé, ugyanakkor egyedülálló és korszerű mesékkel is megismerkedhetünk. A Kokan Mladenovićhoz hasonló tekintélyes hazai szerzők mellett a tartományi székváros a kontinens legjelentősebb gyermekszínházait is vendégül látja, a Dublini Színházfesztivál, a spanyol Ameno társulata, a finn Grus Grus Theatre, a ljubljanai székhelyű Lutkovno gledališče, a cseh Alfa Theatre és még sok más intézmény vendégeskedik városunkban.

Nemanja Milenković, az Európa Kulturális Alap igazgatója tegnap elmondta, hogy a városban először lesznek ilyen módon és ekkora mértékben bemutatva azok a különféle mesék és történetek, amelyek a világ legrégebbi kulturális örökségét képezik.

– A helyi és európai neves színtársulatok összekapcsolásával Újvidék a legfiatalabbaktól kezdve a legidősebbekig mindenkinek egyedülálló színházi élményt nyújt – mondta Milenković.

A Jövő meséi eseménysorozat azonkívül, hogy négy fesztivált, számos egész napos rendezvényt, valamint hírneves és fiatal művészek szólófellépését öleli magába, az első Újvidéki Színházi Játékokat is bemutatja majd.

Bojan Milosavljević, az UPAD fesztivál koordinátora elmondta, hogy a gyermekek és a fiatalok számára rendezett színházi szemléket úgy tervezték meg, hogy azok az Európa Kulturális Fővárosa éve után is még évtizedekig megrendezhetőek legyenek.

– Sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni azt, hogy a gyermekek és a fiatalok jelentik a jövőt, ezért rendkívül fontos, hogy megmutassuk nekik a nemzetközi együttműködés jelentőségét, valamint a jó és a rossz közti különbséget, és azt, hogy a meséket egy teljesen más, számukra érthető, korszerű módon mutassuk be – fogalmazott Milosavljević.

A Jövő meséi részletes programjairól a novisad2022.rs oldalon kaphatunk bővebb információkat.