2024. április 26., péntek

A menedzser-szemlélethez ragaszkodik az RMDSZ-vezető

Balázs Attilát választották pénteken a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnökévé. A párt kisparlamentjeként működő Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén mindegyik résztvevő támogatta a döntést. A 40 éves Balázs megbízása az RMDSZ egy év múlva esedékes tisztújító kongresszusáig szól.

A közgazdász végzettségű Balázs, aki az elmúlt egy évben megbízottként látta el a tisztségét, bemutatkozó beszédében elmondta: a menedzser-szemléletet kívánja érvényesíteni a pártban. Hangsúlyozta: már most el kell kezdeni a felkészülést 2024-re, amikor négy választást is tartanak Romániában.
A tisztségre Kelemen Hunor RMDSZ-elnök javasolta. Az ülésen politikai beszámolót is tartott. Ebben megállapította: „Az erdélyi magyarság itt él, itt kell megalapozni számára a jövőt ennél nehezebb időkben is”. A romániai miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Kelemen az ország biztonságát és a béke fenntartását tartotta a legfontosabbnak. Kijelentette:

Európa országainak és NATO-nak nem szabad közvetlenül belekeveredniük az ukrajnai háborúba, mert akkor a baj még nagyobb lehet.

„Az orosz agressziót az első pillanattól elítéltük, és minden szabadságszerető embernek fel kell emelnie szavát az agresszió ellen” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy nincs olyan érv, ürügy, amely igazolhatná a háborút.

Figyelmeztetett arra, hogy gazdasági válság kezdődött, amely az elkövetkező időszakban mélyülni fog. Szerinte az EU-tagokat nem lehet sietve rákényszeríteni a megújuló energiák használatára. „Olyan átmenetre van szükség, amely lehetővé teszi, hogy a munkahelyeket megvédjük. Ha a gazdaság nem működik, a recesszió mélyülni fog” – fogalmazott.
Úgy vélte: szükség van olyan intézkedéscsomagra, amely a gazdaságot és a munkahelyeket védi, valamint a rászorulókat segíti. Felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyek ezt a célt szolgálják.

A romániai nagykoalícióról elmondta: működése nem egyszerű, de stabil. Hozzátette: az RMDSZ akkor lenne rosszabb helyzetben, ha most ellenzékben politizálna.