2024. április 26., péntek

Az oroszok fegyvernyugvást hirdettek az acélműnél

Lőtte az Azovsztalt az orosz haderő, majd humanitárius folyosókról tett bejelentést

A donyecki „népi milícia” tarackokkal és rakéta-sorozatvetőkkel lőtte a mariupoli Azovsztal acélművet, majd az orosz katonai tárca kihirdette, hogy mától szombatig (nyolctól este hatig) ismét humanitárius folyosókat nyit a távozni kívánó civilek számára.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint az ukrán katonai csoportosulás maradványait az Azovsztal környékén körülzárták. Szerinte a „nacionalisták” semmibe vették a civilek szabadon bocsátására és a fegyverletételre vonatkozó, többször megtett ajánlatot, amelynek elfogadása esetén a nemzetközi joggal összhangban garantálnák számukra az életet és a kíméletes bánásmódot.

A létesítmény „felszabadítására” törekvő erők törzsének szóvivője tegnap azt mondta, a körülzárt „nácik” közölték, élelmiszerre és gyógyszerre kívánják kicserélni a civileket. Minden 15 emberért állítólag egy tonna élelmiszert kértek.

Az informátor szerint az április 30-án és május 1-jén az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt által végrehajtott mentőakció ellenére még mindig több mint kétszáz civil tartózkodhat az acélmű alatti folyosórendszerben, akiket az Azov alakulat erőszakkal tart vissza. Mint mondta, az április–május fordulóján az Azovsztal területét elhagyó civilek a katakombákban az utolsó pillanatig semmit sem hallottak a biztonságos evakuálás lehetőségéről és a minden nap megnyitott humanitárius folyosókról, az ukrán fegyveresek ezt az információt elhallgatták előlük.

Egy kimenekített civil állítólag azt mesélte, hogy az ukrán fegyveresek találomra választották ki azokat, akiknek megengedték, hogy elmehessenek. Mint mondta, minden távozó telefonját átnézték, nincs-e rajta fotó kazamatákról és a ott lévő emberekről.

A RIA Novosztyi a kiszabadult civilekre hivatkozva azt írta, hogy az Azovsztalban lévő ukrán erőknek szűkösek az élelmiszerkészleteik, és hogy a fegyveresek már rég nem engedelmeskednek Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek. Az elmúlt napokban egyébként a felek lőtték egymást az acélműnél, Moszkva szerint azonban ez nem tekinthető a létesítmény ostromának.

ZSOLDOSOK A FÖLD ALATT

Moszkva szerint az Azovsztal az utolsó olyan létesítmény Mariupolban, amelyet még nem sikerült elfoglalniuk. Az acélmű 11 négyzetkilométeren elterülő létesítményében hétszintes földalatti alagútrendszer húzódik, amelyben Sojgu szerint több mint kétezer fegyveres tartózkodik. Gyenyisz Pusilin, a „Donyecki Népköztársaság” vezetője korábban azt mondta, mintegy négyszáz külföldi zsoldos van a föld alatt. Ukrán források szerint mintegy ezer civil is a helyszínen lehet.

Mariupolban az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elkezdte fogadni a helyi lakosok háborús bűnökről szóló bejelentéseit. Ezt Andrej Turcsak, az orosz parlament felsőházának első alelnöke, a kormányzó Egységes Oroszország párt főtanácsának titkára közölte tegnap a Telegramon. Hozzátette, hogy a városban az Egységes Oroszország kilenc humanitárius segélyközpontot működtet. Turcsakkal együtt Szergej Kirijenko, az orosz elnöki adminisztráció első helyettes vezetője is felkereste Mariupolt.

Ez a jókora kráter a Kramatorszkot ért éjjeli légicsapás egyik emléke (Fotó: AP/Beta)

Ez a jókora kráter a Kramatorszkot ért éjjeli légicsapás egyik emléke (Fotó: AP/Beta)

KONASENKOV REPÜLŐK MEGSEMMISÍTÉSÉRŐL SZÁMOLT BE

Repülőgépek megsemmisítéséről számolt be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a tegnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az orosz légierő nagypontosságú rakétái az éjszaka folyamán repülőgépeket semmisítették meg a Kirovohrad melletti Kanatovo katonai reptéren, emellett egy nagy lőszerraktárt Mikolajivban, a városhoz közeli Zsovtnyevében pedig egy üzemanyagtárolót. Ezenkívül likvidálták az ukrán fegyveres erők 17. önálló harckocsizó dandárjának előretolt parancsnokságát, négy élőerő- és a hadfelszerelés-összpontosulást, valamint elpusztítottak két katonai felszerelést tartalmazó raktárt egy Kramatorszk melletti katonai repülőtéren.

Az orosz légvédelem a Konasenkov által ismertetett jelentés értelmében lelőtt egy Szu–24-es harci gépet a Kígyó-sziget közelében, egy Szu–27-est a Herszon megyei Inhulec közelében és egy Szu–25-öst a Dnyipropetrovszk megyei Koseve falunál, valamint 14 drónt – köztük egy Bayraktar-TB2-t a Kígyó-szigetnél – és két Szmercs rakétát is.

Konasenkov szerda esti jelentésében egyebek között arról számolt be, hogy precíziós rakétacsapással semmisítettek meg egy amerikai gyártmányú, tüzérség elleni radart Popaszna közelében.

LUKASENKO RÖVIDEBBET REMÉLT

Nem hitte volna, hogy az orosz hadsereg ukrajnai „művelete” így elhúzódik – fejtette ki Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnök. Az AP amerikai hírügynökségnek adott tegnapi interjújában közölte, ő maga mindent megtesz annak érdekében, hogy véget érjen a háború.

„Nem vagyok eléggé elmélyedve ebben a problémában ahhoz, hogy meg tudnám állapítani, valóban minden a terv szerint halad-e, ahogyan azt az oroszok állítják, vagy pedig úgy van, ahogy én érzem. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, úgy érzem, ez a művelet elhúzódik” – jelentette ki Lukasenko.

„Kategorikusan elutasítunk mindenféle háborút. Eddig is mindent megtettünk, és most is mindent megteszünk azért, hogy ne legyen háború. Hála nekem, megkezdődtek a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között” – állította Lukasenko, majd úgy fogalmazott: Ukrajna vajon miért nem mutat érdeklődést a tárgyalások iránt, miközben az ő területén folynak a harcok, ott halnak meg emberek.

A minszki védelmi minisztérium szerdán közölte: előre be nem jelentett hadgyakorlatba kezdett a fehérorosz hadsereg. Az interjúban Lukasenko biztosított afelől, hogy ezek a gyakorlatok nem irányulnak senki ellen. „Nem fenyegetünk és nem is fogunk fenyegetni senkit. Tudjuk, ki az, aki ellenünk van, így egyáltalán nem áll Fehéroroszország érdekében az, hogy valamiféle konfliktust robbantson ki” – mondta, megjegyezve, hogy a nyugati országok nyugodtan alhatnak.