2024. április 27., szombat

Szabálytalanságok az új pénztárgépes rendszerben

Az ellenőrök már kirótták az első büntetéseket

Az új fiskalizációs modellre való áttérés első hetének lejártával a Pénzügyminisztérium közölte, az adóköteles vállalkozók általában magas fokú felelősségtudatról tettek tanúbizonyságot, és idejében alkalmazkodtak az új elvárásokhoz. Egy kisebb részük nem tartja tiszteletben a törvényt, és nem evidentálja a forgalmat az elektronikus pénztárgépen keresztül, ezért az Adóigazgatóság május 5-én megkezdte a terepi ellenőrzést, és máris bizonyos szabálytalanságokat állapított meg.

Az új rendszer adatainak feldolgozása alapján az adóhatóság pontosan meghatározta, mely létesítményekben kell elvégezni az ellenőrzést Belgrádban, Újvidéken, Kragujevacon és Nišben. Az inspektorok a szabálytalanságok megállapítását követően 9 esetben 15 napra bezáratták az eladóhelyet, mert a kereskedők nem szerezték be az új pénztárgépet. A törvény úgy rendelkezik, hogy ha 24 hónapon belül az adott helyen ismét szabálytalanságot észlelnek, akkor 90 napra zárják be a létesítményt, ha pedig az ellenőröknek ugyanott harmadszor is dolguk akad, a tevékenységtől való egyéves eltiltást rendelnek el. Pénzbírsággal is sújtják a törvényszegőket.

Az ellenőrök eddigi tapasztalatai szerint van olyan eset is, hogy valamely vállalkozó országszerte több tíz létesítményt üzemeltet, igényelte és meg is kapta a kasszavásárlási támogatást, de még mindig nem vásárolt új pénztárgépeket, nem tért át az új rendszerre. A szaktárca emlékezteti az adóköteleseket, hogy hathavi átállási idejük volt, és május 1-je óta mindenki köteles a QR-kódos számlák kiadására. A minisztérium egyúttal arra kéri a polgárokat, szkenneljék a számlákat, így segítsenek az államnak az árnyékgazdaság felszámolásában. A terepi ellenőrzés folytatódik a következő hetekben is – emeli ki közleményében a Pénzügyminisztérium.