2024. április 27., szombat

Jogosak a panaszok, vagy a kákán is csomót keresnek?

Május 1-jén hatályba lépett az új kasszák használatára vonatkozó törvény

Ahogyan közeledett az új pénztárgépek bevezetésének határideje, a polgárok napról napra mind több helyen kaptak QR-kóddal ellátott számlát, most pedig már elvben és gyakorlatban is mindenütt ilyen számlákat kell kiadni, a vállalkozók azonban arra panaszkodnak, hogy mégsem megy minden simán, kisebb-nagyobb technikai gondok vannak, időnként megszakad a kapcsolat az Adóigazgatósággal, előfordul, hogy dupla számla megy át az interneten, másrészt sokakhoz még nem érkeztek meg a megrendelt pénztárgépek.

A piacon áruló őstermelőknek egyelőre nem kötelező az új pénztárgépek használata (Fotó: Dávid Csilla)

A piacon áruló őstermelőknek egyelőre nem kötelező az új pénztárgépek használata (Fotó: Dávid Csilla)

„Megtörténik, hogy a számla nem megy át az adóhivatalhoz, vagy éppen duplán megy át, egy becskereki bevásárlóközpontból pedig azt jelentették, hogy a rendszer túlterheltsége miatt megszakadt az internetkapcsolat. A legnagyobb gond mégis az, hogy sokakhoz még nem érkezett meg az új pénztárgép, ezért még mindig nem tudtak áttérni az új rendszerre. A minisztérium állításával szemben, hogy az átállás teljesen ingyenes lesz, az esetek zömében többszörösen megnövekedtek a kiadások. A SIM-kártyáért korábban 400–480 dinárt kellett fizetni, most viszont kb. 2000 dinárt ” – panaszolta az első gyakorlati problémákat Milena Amon, a vállalkozók és gazdálkodók jogainak védelmére alakult egyesület képviselője. A vállalkozók szerint az új modellt nem most, hanem az év végén kellett volna bevezetni, a Pénzügyminisztérium azonban azt hangoztatja, elegendő időt, az eredetileg tervezett két hónap helyett hat hónapot adtak az alkalmazkodásra, további halasztás nem jöhet számításba, kár kibúvót keresni. Siniša Mali tárcavezető május 1-jén az Instagramon emlékeztetett mindenkit, hogy hatályba lépett az új kasszák használatát kötelezővé tevő törvény, és közölte, hogy előző nap „több mint hétmillió számlát adtak ki az új modell szerint, és a szaktárcának külön örömére szolgál, hogy egyre többen élnek a QR-kódok szkennelésének lehetőségével, percenként több tíz szkennelt számla érkezik, így ellenőrizhető a hitelességük.” A miniszter ezúttal is kiemelte, számos előnye van az újonnan bevezetett rendszernek mind az állam és a gazdaság, mind pedig a polgárok tekintetében, hiszen „sokkal hatékonyabbá válik az árnyékgazdaság elleni fellépés, könnyebb az ügyvitel, hosszú távon csökkennek a költségek, vége a szükségtelen papírmunkának és a fiskális berendezések éves ellenőrzésének, nem kell előfizetni a mobilszolgáltatónál a GPRS-re”.

A fiskalizációs törvény szerint az azonnali adóztatásra alkalmas pénztárgépek használatának kikerüléséért hatalmas pénzbírságokat róhatnak ki: vállalkozók, természetes személyek 50.000 és 500.000 dinár közötti, jogi személyek (vállalatok) 300.000-től kétmillió dinárig terjedő büntetést fizethetnek. A vállalkozások felelős személyei 20.000–150.000 dináros bírsággal számolhatnak. Nem tudni, adóeltitkolással fogják-e vádolni például azokat, akik május első napjaiban még a régi kasszákat használták, mert az újra még vártak vagy nem üzemelték be őket. Mindenesetre a piacon áruló őstermelőknek, az ügyvédeknek és a taxisoknak nincs ilyen gondjuk, rájuk nem vonatkozik a törvény. Egyelőre a piaci viszonteladóktól se várjunk QR-kódos számlát, velük a hosszas tiltakozások eredményeként az utolsó pillanatban, 3 nappal május 1-je előtt kivételt tettek, de csak átmenetileg. Képviselőik hamarosan megkezdik a megoldást kereső tárgyalásokat a Pénzügyminisztériummal.