2024. április 27., szombat

Fejlődő idegenforgalom

A szerbcsernyei kulturális-idegenforgalmi irodát, a TOONC-ot, 2021-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a magyarcsernyei községben fellelhető turisztikai létesítményeket, látnivalókat és érdekességeket népszerűsítse, valamint, hogy rendezvényeket és turistalátogatásokat szervezzen. Feladatai közé tartozik az is, hogy a községben működő civil szervezetek rendezvényein aktívan megjelenjen, de más községek, országok idegenforgalmi rendezvényeinek aktív résztvevői is, amelyeken a helyi látványosságokat és a helyi, illetve a községben élő kézműves termelők termékeit népszerűsítik.

Nikola Tolčin, akit néhány nappal ezelőtt neveztek ki a kulturális-idegenforgalmi iroda megbízott igazgatójának, elmondta, hogy mozgalmas tavaszi, nyári időszaknak néznek elébe.

– Szeretnénk a község összes rendezvényén megjelenni, és az ide látogatóknak népszerűsíteni a község turisztikai értékeit, lehetőségeit, kulturális életét, a helyi termékeket, vagyis mindazt, amire büszkék vagyunk. De ugyanezt tesszük, amikor máshova megyünk, legyen az az országhatáron belül vagy kívül. Legutóbb a banjalukai Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállításon vendégeskedtünk, ott népszerűsítettük községünket. Szeretnénk szorosabbá fűzni a közös munkát az iskolákkal és egyéb állami intézményekkel. Meglátjuk, hogy erre milyen lehetőségeink lesznek, esetleg iskolanapi rendezvényeken megjelenni, de ez még csak tervként fogalmazódott meg bennünk. Gyermekprogramokat is szeretnénk szervezni. A terveink között szerepel még egy ajándékbolt megnyitása is, és ha lehetőségeink megengedik, fel szeretnénk újítani a szerbcsernyei múzeumot – mesélte az új megbízott igazgató, majd a községbeli látványosságokról is beszélt.

– Kicsi község a miénk, de gazdag a kulturális élete. Rengeteg rendezvényünk van, többféle kalácsfesztivál, teadélutánok, főzőversenyek, a Lipári, valamint a Bohém esték, falunapok, amelyeken a kultúregyesületek mindig képviseltetik magukat. Nagyon szép katolikus és pravoszláv templomok épültek a községben, ami érdekes lehet azoknak, akik érdeklődnek a vallási turizmus iránt. Természetes tavaink nincsenek, de vannak mesterségesek, amelyek a horgászok számára lehetnek vonzóak, és jelentős vadászterülettel is rendelkezünk, ami szintén nem elhanyagolható. Emlékműveink, múzeumunk, kastélyunk van, melyek mindig látogathatóak. Szeretném Đura Jakšić szerb költőt is megemlíteni, aki Szerbcsernye szülötte és a községre gazdag festménygyűjteményt hagyott, melyeket a szerbcsernyei múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők – zárta gondolatait Nikola Tolčin.