2024. április 27., szombat

Szerbiában is végighaladt egy nem harci rendeltetésű hadifelszerelés-szállítmány Ukrajnába

Szerbiában is végighaladt egy nem harci rendeltetésű hadifelszerelés-szállítmány, amelyet Nagy-Britanniából és Franciaországból küldtek Ukrajnába, és a múlt héten Magyarországon és Horvátországon is áthaladt – jelenti horvátországi sajtóértesülésekre hivatkozva a 021.rs hírportál.

A Balkanska bezbednosna mreža portál szerint ez Ukrajna felfegyverzésének hallgatólagos támogatásaként értelmezhető, mivel az orosz invázió február 24-ei kezdete óta először került sor a fegyverek és a katonai felszerelések listájáról szereplő eszközök átszállítására Szerbián keresztül. Az eljárásra nemzeti jogszabályok vonatkoznak, és azt az uniós joggyakorlattal harmonizálják. Az előírások szerint a szárazföldön történő átszállítást a Belügyminisztérium engedélyezi, a Külügyminisztérium és a Védelmi Minisztérium egyetértésével, áll a szövegben.

A horvát sajtó azt állítja, hogy az Ukrajnába küldött NATO-haditechnikai eszközökkel ellátott szállítmány április 23-án, szombaton lépett be Horvátországba Magyarországról, a pélmonostori (Beli Manastir) határátkelőn keresztül.