2024. április 27., szombat

Áder a jelenlegi fogyasztási kultúrát ostorozta

A világ minden pontján a „dobd el” kultúra a jellemző, ami nem tartható fenn – figyelmeztetett Áder János magyar elnök a fenntarthatósági témahetet megnyitó tanórán hétfőn Budapesten. Szerinte a „dobd el” kultúra rendszerében nincs helye az újrahasznosításnak, a hulladék mennyisége egyre csak nő.
A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán a budapesti Piarista Gimnázium diákjainak tartott, A vízválságtól a fenntartható fejlődésig című előadásában hangsúlyozta: ha továbbra is „felesleges termékeket vásárolunk, a lakosság ellátásához szükséges víznek is előbb, utóbb híján leszünk”. Hozzátette: a lakosság ellátása mellett a mezőgazdasági műveléshez, az állattartáshoz és az ipari termeléshez is jó minőségű víz kell. Ám a jelenlegi túlfogyasztás miatt a világ több pontján is hamarosan fel kell tenni a kérdést, hogy a lakosság, a mezőgazdaság, vagy az ipar vízellátását biztosítsák, mert mindháromra nem jut.
Áder szerint magánszemélyként is van mód és lehetőség a fenntarthatósági szempontok érvényesítésére. Ilyen terület például az ételpazarlás, amit mellőzni kellene. Ellenkező esetben ennek következtében (főként a fejlett országokban) a megtermelt élelmiszer egyharmada továbbra is a szemétben végzi, mint ahogy az jelenleg is történik.   

Az elnök arról kérdezte a diákokat, kit milyen pálya érdekel. A mérnöki pályára készülőknek azt mondta, rájuk vár a fenntarthatóság szempontjából olyan fontos problémák megoldása, mint a nap- és a szélenergiát hosszú távon, környezet barát módon és olcsón tárolni képes rendszerek kidolgozása, vagy annak kitalálása, hogyan lehet energiát szállítani nagy távolságra jelentős hálózati veszteség nélkül. Az informatikai pálya iránt érdeklők figyelmébe pedig egy olyan rendszer kidolgozását ajánlotta, amely adatok segítségével pontos képet tud adni a környezet és azon belül a talaj nedvességtartalmának változásáról, az invazív fajok (állatok, növények) megjelenéséről.