2024. április 26., péntek

Új elnök a gazdakörben

Tisztújítást tartott a Bácsfeketehegyi Gazdakör – Beszélgetés Fekete Andorral, az új elnökkel

A Bácsfeketehegyi Gazdakör a közelmúltban tisztújító közgyűlést tartott. Ezen Orosz Kálmán húsz év szolgálat után távozott a szervezet éléről, és a helyét Fekete Andor fiatal mezőgazdász és borász vette át. Lapunknak Fekete Andor arról számolt be, hogy igen hosszú múltra tekint vissza kapcsolata a gazdakörrel.

– Az egyesületet másodmagával édesapám alapította, és fiatalként én gépeltem be az alapításhoz szükséges iratokat. Így elmondható, hogy kezdetektől aktív tagja vagyok az egyesületnek, és az elmúlt négy-öt évben együtt dolgozhattam Orosz Kálmán korábbi elnökkel. Segítettem a munkáját, ezáltal betekintésem nyílt az egyesület működésébe. Így könnyebb volt átvenni az egyesületet, de azért még vannak dolgok, amiket tanulnom kell, ezért remélem, hogy Kálmán bácsi még sokáig aktív tagja lesz az egyesületnek – mondta el az új elnök, akinek természetesen konkrét elképzelései is vannak az elvégzendő feladatokról. Legfontosabbnak azt tarja, hogy folytassa az eddig megkezdett munkát.

Fekete Andor (Lakatos János felvétele)

Fekete Andor (Lakatos János felvétele)

– Az eddigi tevékenységet mindenféleképpen folytatni kell, és folytatni fogjuk. Azt a hagyományt, ami kiépült az egyesületnél, a rendezvényszervezést illetően, valamint a helyi rendezvényeken való részvételt, természetesen folytatni fogjuk. A tisztújító gyűlést követően jöttek a húsvéti ünnepek, illetve nemsokára itt lesz a majálisi ünnep is. Ezt követően szeretnénk az első elnökségi ülést megejteni, és annak keretében a feladatokat szétosztani. Az egyesületen belül minden jogi előírásnak igyekszünk megfelelni, és minden posztot betölteni, hiszen bármi történhet, de az egyesület gördülékenyen kell, hogy működjön. Nagyon szeretném, hogy májusban tartsunk egy nyílt napot. Az egyesületünk tagjainak átlagéletkora igen magas, ezért szeretnénk fiatalokat is bevonni. Meg kell szólítani a fiatal termelőket, hogy csatlakozzanak hozzánk, hiszen olyan célokat tűztünk ki, és olyan tevékenységet végzünk, ami az ő javukat is szolgálja. Ilyen a határútrendezés, a vadgazdálkodás és a környezetvédelem. Ez mindannyiunk érdeke – fogalmazott az új elnök, majd arról is szólt, hogy az elmúlt időszakban a Covid miatt nem szedtek tagsági díjakat, mivel nem tudtak rendezvényeket szervezni. A helyzet most rendeződik, ezért a tagsági díjakat is vissza fogják állítani. Ez azért is fontos, mert ismét lesznek rendezvények, amelyekből aktívan ki kell, hogy vegyék a részüket – mondta Fekete, majd arról is szólt, hogy a tagsági díj tükrözi a tagság létszámát is. Pont emiatt nem tudják, hogy jelen pillanatban mekkora a tagság pontos létszáma. Céljuk, hogy növeljék a létszámot, hiszen minden mezőgazdasági termelő érdekeit képviselik – fogalmazott.

– A bácsfeketehegyi mezőgazdasági termelők érdekeit kell, hogy képviseljük és szem előtt tartsuk. Illetve nagy hangsúlyt kell fektetnünk a környezetvédelemre, hiszen látjuk, hogy mennyire pusztul a termőföldünk. Mi abban a helyzetben vagyunk, hogy ha most nem reagálunk, akkor később nehéz lesz, vagy lehetetlen – fogalmazta meg aggodalmait a Bácsfeketehegyi Gazdakör új elnöke.