2024. április 26., péntek
ULTRAMARATON

Kiváló palicsi szereplés Tapolcán

A palicsi Paligo Palus Ultramaratonklub versenyzői kiválóan szerepeltek a tapolcai nemzetközi versenyen.

Kádár Lara 4 óra 57 perc alatt teljesítette az 50 km-es távot, amivel a felnőttek között a 4. helyet érte el. – Az eredményemmel elégedett vagyok, mivel a tavalyi időeredményemen egy órát javítottam. A vége felé már fájtak a lábaim, de nem panaszkodom, szép versenyen vagyok túl. Különdíjként egy könyvet kaptam, ami azokról a magyar sportolókról szól, akik részt vettek az olimpiai játékokon. A következő versenyem Óbecsén lesz, ahol 10 km-en állok rajthoz a 30–39 éves korosztályban. Azért ebben, mert fiatalabb kategória nem lesz a versenyen – mondta Lara.

Danica Kovačević a 42 km-es maratont 5 óra 1 perc alatt futotta le, és ezzel ezüstérmet nyert. – Nagyon jól éreztem magam a versenyen és a városban is. Tapolca kis település, de minden megtalálható benne, amire az embernek szüksége lehet. Óbecsén is a lehető legjobb eredmény elérésében reménykedem.

Bukovec Gergő 21 km-en állt rajthoz, és 2 óra 4 perces idővel a felnőttek között a 21. helyen futott célba. – Elégedett vagyok, hiszen korábban még sosem futottam le ilyen gyorsan a félmaratont. A szállás és a város is nagyon szép volt, gazdag élményekkel tértünk haza.

A csapattal tartott Horváth Dániel is, aki a félmaratont 1 óra 48 perc alatt teljesítette, és ezzel a felnőttek között a 12. helyen végzett.

Jánosi Elvira, a klub edzője és elnöke elégedettségének adott hangot az eredményeket illetően, hiszen mind a négyen kiválóan teljesítettek, és messze felülmúlták az elvárásokat. – Tartalmas napokat töltöttünk Tapolcán, hiszen a verseny előtti napon ellátogattunk a Tapolcai-tavasbarlangba, csónakáztunk a város alatt 170 méterrel, majd utunkat egy pizzériában folytattuk. A verseny napján kegyetlenül hideg szél fújt, a pályán pedig emelkedők voltak, amelyekre kétszer kellett felmenni, ami a harmincadik kilométer után már bizony nem könnyű. Larával kapcsolatban úgy számoltunk, hogy 5 óra 5 perces idővel teljesíti a távot, ez volt az elvárás, ő azonban már 4 óra 57 perc alatt célba ért. Nagy tapsot kapott, a szervezők telerakták a kezeit édességgel, és még egy szép különdíjban is részesítették. A többi versenyzőm is szépen teljesített, elégedett vagyok velük. A palicsi versenyt június 5-én és 6-án tartjuk. Lara a 6 óráson, Danica vagy a 6 óráson, vagy az 50 km-en indul, Dani és Gergő pedig a 6 órás váltóban áll rajthoz. Meghívást kaptunk Svájcba az októberi nemzetközi versenyre is. Gyönyörű az esemény, már jártunk ott, viszont rettentően drága. Ha nem találunk támogatót, nem hiszem, hogy eljutunk. Őszre tervezünk egy maratont is, szeretném látni Larát ezen a távon. A szabadkai félmaratonon és a magyarkanizsai futómaratonon is ott leszünk. Nagyon szeretném, ha Lara valamilyen elismerésben részesülne, mert attól félek, hogy ellenkező esetben abbahagyja a versenyzést. Az ő esetében kivételes tehetségről beszélhetünk, akit meg kellene becsülni. Nem anyagi megbecsülésre gondolok, azt mi megoldjuk, hanem elsősorban morális elismerésre. Véleményem szerint 18 évesen ott lehetne a párizsi olimpián, ahol a maratoni távon indulhatna. Évente egy órát javít az idején, ami hihetetlen. Akik látják és értékelik Lara teljesítményét, olyan helyzetben vannak, hogy nem tudnak tenni érte, akiknek pedig lehetőségük lenne segíteni, eddig még nem segítettek. Jelen pillanatban tehetetlennek érzem magam, nem tudom, hogyan segíthetnék neki – magyarázta Jánosi Elvira.