2024. május 8., szerda

Ma nagypéntek van

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, ideje a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnapra esik. Ma nagypéntek van, a legrégibb és legnagyobb keresztény ünnepet megelőző szent három nap egyike. Nagypénteken emlékezünk meg Jézus kereszthaláláról. A hagyomány szerint ezen a napon délután három órakor feszítették keresztre Jézust, ezért ez a kereszténység gyásznapja és legszigorúbb böjti napja. A katolikus egyház ezen a napon nem mutat be miseáldozatot, helyette liturgiát tartanak. A papok és a segítőik teljes csendben vonulnak be a templomba, a lecsupaszított oltár előtt pedig letérdelve arcra borulnak. Ezután felolvassák János evangéliumából Jézus szenvedéstörténetét és a haláláról szóló részt. A hívők délután keresztutat járnak, amelynek során megemlékeznek Jézus szenvedésének állomásairól.

Holnap nagyszombat, húsvét ünnepének előnapja, Jézus sírban pihenésének ideje, a húsvéti szent három nap harmadik napja. Nagypéntekhez hasonlóan nagyszombat is szentmise nélküli nap, csöndes virrasztás, illetve lelki készülődés a föltámadásra. A nagyszombati örömünnep este a tűzszenteléssel kezdődik, a pap megáldja a tüzet, majd meggyújtják a Krisztus feltámadását jelképező húsvéti gyertyát. Az ünnepi liturgia után körmenettel ér véget a mise.

Nagyszombaton véget ér a 40 napos böjt, a körmenetből hazatérő családok elfogyasztják a nagyrészt sonkából és tojásból álló hagyományos húsvéti vacsorát. Így a húsvéti ünneplés már nagyszombat délután megkezdődik.