2024. április 26., péntek

Kapocs Kupára fel!

A nád- és sástüzek, valamint állatmentések voltak kora tavasszal a bácskossuthfalvi tűzoltók fő feladatai

Május 7-én szervezi meg a Moravicai Önkéntes Tűzoltó-egyesület a régiószerte népszerű megmérettetését, a VI. Kapocs Kupát. Jelenleg zajlanak az előkészületek, és várják a jelentkezőket. Eddig elsősorban hazai csapatok figyelmét keltette fel a felhívás, emellett Magyarországról és Horvátországból is jelezték részvételi szándékukat – tudtuk meg Nagy Simontól, a szervezet elnökétől.

– Az idén is az Id. Kovács Gyula Általános Iskola tornatermében szervezzük meg a versenyt. A Kapocs Kupa lényege a tömlők összekapcsolásának a gyorsasága, az elvégzett munka pontossága. Mindazok, akik szeretnének jelentkezni, a 024/741-048-as vezetékes vagy a 063/748-4057-es mobilszámon tudnak érdeklődni, vagy a dvdmoravica@gmail.com e-mail-címen. A jelentkezési határidő május 1-je – tudtuk meg a fő szervezőtől, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy a bácskossuthfalvi lánglovagok milyen tavaszt tudnak maguk mögött.

– Katasztrofálisnak mondanám a tél végi, kora tavaszi nád- és sástüzeket, illetve az út menti szárazfű-tüzeket. Jelen voltunk a szabadkai szeméttelepen keletkezett lángoknál is, tulajdonképpen az is 90 százalékban nádas terület. Ami a vizek menti tüzeket illeti, az első néhány alkalommal felmerült a szándékos gyújtogatás gyanúja, mármint hogy a horgászhelyek kitisztítása miatt lobbantották lángra a sást és a nádat, de ezt megcáfolandó, olyan helyen is tüzek keletkeztek, ami mocsaras terület, és gyakorlatilag megközelíthetetlen. És sajnos ilyen helyen nem is igen lehet hozzáférni a lángokhoz, csak ha a vízsugár elér odáig. Amit például a Kisbelgrádnál keletkezett lángok esete is igazolt. Ez utóbbit úgy oldottunk meg, hogy elvágtuk a tűz útját, mert a kamionokkal nem tudtuk megközelíteni. Gyalogos tűzoltóink is süllyedni kezdtek a mocsárban, illetve az sem hozta meg a várt eredményt, hogy lefektetett létrákon igyekeztünk közel kerülni a lángokhoz – fogalmazott Nagy Simon, aki hozzátette, hogy a tüzek mellett más feladatok is hárultak rájuk. Bácskossuthfalván a Kendergyár utcában egy verembe esett cicát kellett megmenteniük, Pacséron pedig egy gödörbe esett lovat.