2024. április 27., szombat

Duplájára drágulhat a gépjárművezetői tanfolyam

Az autósiskolák megnövekedett költségei miatt a B kategóriájú vezetői engedély megszerzésének díja a mostani 60-70 ezer dinárról hamarosan legkevesebb 140 ezer dinárra növekedhet.

– Már folynak az egyeztetések a Közlekedésbiztonsági Ügynökség és a Belügyminisztérium között az autósoktatás újabb minimális áráról, és a számítások szerint ez a B kategória esetében nem lehet alacsonyabb 140 ezer dinárnál – közölte Mladen Rašeta, a Szerbiai Autósiskolák Gazdasági Kamarájának képviselője. Az állam legutóbb 2012-ben szabta meg a gépjárművezetői tanfolyam minimális díját, azóta viszont a benzin 100 dinárral drágább lett, a gyakorlati oktatásra szolgáló autók pedig 9000-ről 16 000 euróra drágultak. Az instruktorok fizetése akkor 40 000 dinár volt, most legkevesebb 100 000 dinárnak kellene lennie. Rašeta hangsúlyozta, a leendő autósok képzését a lehető legmagasabb szinten kell végezni, hiszen a biztonságos vezetés általános érdek. Az autósiskolák maximális díjszabásaiba eddig az állam nem szólt bele, a piaci viszonyok szerint alakultak.

 – Gondot okoz, hogy egyes autósiskolák nagyon gyorsan sok pénzt szeretnének keresni, így aztán kevésbé hozzáértő instruktorokat alkalmaznak, és régi felszerelést használnak  – figyelmeztetett Rašeta. Hozzátette, az autósiskolák az utóbbi hónapokban már maguk is korrigálták az árakat, leginkább a B kategória esetében, így Újvidéken a korábbi 60 ezer helyett már 100 ezer dinárba is belekerül a vezetői engedély megszerzése. Az ország déli részében a legalacsonyabbak az árak, és észak felé haladva fokozatosan emelkednek, de például Belgrádban akkora a konkurencia, hogy 70-80 ezer dinárért is letehető az elméleti és gyakorlati vizsga.