2024. április 27., szombat

Közszemlén a bolyais tanárok munkái

Cím nélkül elnevezéssel nyílt képzőművészeti kiállítás a Zentai Városi Múzeumban

Csütörtök este a Zentai Városi Múzeumban Cím nélkül elnevezéssel nyílt meg a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanárainak kiállítása. A képzőművészeti tagozatok szaktanárai minden évben csoportos tárlattal állnak elő egy általuk meghatározott témában. Idén a kiállítás a Cím nélkül nevet kapta.
A jelenlévőket Csikós Pajor Gizella, az iskola igazgatója köszöntötte, és felhívta a figyelmet arra, hogy ez a kiállítás már hagyománynak számít. Megköszönte a tanárok munkáját és elhivatottságát, valamint örömét fejezte ki, hogy egy ilyen csodálatos kiállítást hoztak létre.
A kiállítást Beszédes István író nyitotta meg, aki elmondta, nagyszerű dolog, hogy művészeti szakképzés folyik Zentán, mert ezáltal a városhoz köt sok alkotó embert, akik fontosak a közösség számára, és gazdagabbá teszik ennek a településnek az életét. Kiemelte, hogy a jelen lévő művészek sok-sok illusztrációval járultak hozzá a könyveihez, és megköszönte nekik a kiváló, részletgazdag munkájukat.
Lázár Tibor tanár arról beszélt, hogy ez egy hagyománynak számító kiállítás, amikor a képzőművészeti tagozatos tanárok a saját munkáikat állítják ki.
– Minden évben megrendezzük ezt az eseményt, én úgy fogalmaznék, hogy ilyenkor a hóhért akasztják, mivel a gyerekek és a közönség tekinti meg a mi munkáinkat, nem pedig fordítva. Az előző évek nagyon bizonytalanok voltak, nem tudtuk, miként hozhatnánk össze a kiállítást. Mi folyamatosan dolgozunk és alkotunk, ezért megbeszéltük, hogy egy bizonyos határidőig elkészült munkáinkat állítjuk majd ki itt. Nagyjából a legfrissebb darabokat hoztuk el, mondhatjuk úgy, hogy az elmúlt egy év munkáját öleli fel. Igyekszünk igazságosan és egyenlően elosztani a helyet, hogy mindenkinek legyen elég tere a megmutatkozásra – mondta Lázár Tibor.
Gubik Korina tanár úgy fogalmazott, hogy nemcsak az utóbbi egy év munkáját hozta el, hanem lényegében az elmúlt tizenöt évét.
– Tizenöt éve kezdtem el a formai világot vizualizálni, és időközben elhagytam ezt az utat, majd jött a nagy visszatérés, de egész más módon. A legjellemzőbb rám, hogy nem festői anyagokat használok. A kiállítás címe nekem nagyon megfelelt arra, hogy visszatérjek ahhoz, amihez a legjobban értek. A mai eseményre öt munkát hoztam el, amelyek valamelyest kapcsolódnak egymáshoz – mondta Gubik Korina.
A kiállító művészek: Bakos Anita, Balla Ákos, Benčik Andrea, Gubik Korina, Miroslav Jovančić, Kokai Elena és Lázár Tibor. A tárlat április 7. és május 6. között látogatható a Zentai Városi Múzeumban.