2024. április 27., szombat

Nagy udvara van a holdvilágnak

Nemzetközi gyermek népzenei műsort tartottak Óbecsén

Harmadik alkalommal tartották meg pénteken az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a Nagy udvara van a holdvilágnak... című nemzetközi gyermek népzenei műsort. A rendezvényen az óbecsei fellépők mellett péterrévei, szabadkai, törökbecsei és bajai énekszólisták és énekcsoportok, valamint kisegyüttesek és hangszerszólisták mutatkoztak be.

– Nagyon örülök annak, hogy több mint két év után sikerült megszerveznünk az első nemzetközi jellegű rendezvény itt, a Petőfi kultúrkörben, ahol maszk és távolságtartás nélkül tudtunk barátkozni és fellépni. Támogatónk volt a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és az óbecsei önkormányzat, míg a csoportok működését a Csoóri Sándor Alap támogatja – mondta Ricz Róbert, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnöke.

A műsor elején Cseszák Zsombor, Junior Príma díjas népzenész, népzenetanár üdvözölte az egybegyűlteket, aki felszólalásában Bartók Béla és Kodály Zoltán munkásságáról beszélt.

– Ugyan nem kell valamennyiünknek zeneszerzővé válni, hogy szeressük és használjuk népdalainkat, viszont tanuljunk meg belőlük minél többet, minél jobban, mert csak akkor tudjuk igazán élvezni, ha rendesen elsajátítottuk őket. Általuk tudunk csatlakozni őseinkhez, a múlthoz, ahhoz a kollektív tudathoz, mely körülöttünk van, örökös és tagadhatatlan érzésekhez, élethelyzetekhez, mely a ma emberét is átjárja, és az ősi tudás mindenféle nehézségen átsegíti. Minél fiatalabb korban tanuljuk meg, annál tovább tudjuk élvezni hatását – mondta Cseszák Zsombor.

A több mint egy órás műsorban fellépett az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörből a Csörögi énekcsoport, a Ferenci Orsolya–Szenti Ivona énekkettős, a Csintekerintő énekcsoport, Kapor Emma és Butás Petra énekkettős, valamint a Pendely énekcsoport. Az óbecsei Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központból bemutatkoztak a Butás Petra–Butás Luca és a Kapor Emma–Stefaniga Vince citerakettősök, Varró Tódor, aki cimbalomjátékával varázsolta el a közönséget, valamint a Csermely zenekar, amelynek tagjai vajdaszentiványi dallamokat játszottak.

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központból Korponai Réka és Kolozsi Anna énekkettős, Törökbecséről a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületből a Vadóca énekcsoport, Péterrévéről a Dr. Kiss Imre Művelődési Kör Kistücsök tamburazenekara, valamint Blank Berta és Ölveczky Emma, a bajai Duna Népzene Néptánc Tanoda tanulói álltak színpadra.

– A népzenei gyermekműsorunkat azért álmodtuk meg, hogy a népzenész és énekes gyermekeknek a versenyen kívül is legyen alkamuk máskor is találkozni és barátkozni. Jó hallani, látni őket, hogy van jövőnk és megmaradunk – mondta Cseszák Korcsik Anikó felkészítő.
A műsor végén a szervezők kis ajándékkal és oklevéllel köszönték meg a felkészítő csoportok vezetőinek munkáját, Bagi Valentinának, Bolyos Miklósnak, Fábián Mihályfi Elvirának, Cseszák Zsombornak, Cseszák Korcsik Anikónak és Micsik Bélának. Az utolsó produkcióban a rendezvény címadó dalát énekelték el a fellépők közösen.